De X-factor…Zuid Afrika heeft het!

De X-factor…Zuid Afrika heeft het!

Het land met de X-factor

Zuid Afrika: het land met haar diverse, imposante landschappen en vriendelijke bevolking.  Het land met een heerlijke keuken waar het eten een waar genot is en de wijn heerlijk smaakt. Het land waar je als gezin overal welkom bent en met kinderen uitermate goed kunt reizen. Het land waar gastvrijheid nog betekenis heeft. Het land waar ik me geen moment onveilig heb gevoeld. Zuid Afrika is het land met de ware X-factor als je het mij vraagt.

Zes aspecten die naar mijn mening deze X-Factor leveren, vormen deel 1 van een drietal blogs die ik aan dit land zal wijden. Zeer binnenkort volgt deel 2 met mijn persoonlijke reisverhaal en  deel 3 gaat volledig over Kaapstad. Deze stad is vanwege de ontelbare mogelijkheden en bezienswaardigheden op zichzelf  een blog waardig. Het is dus een heuse trilogie die in de loop van de maand zal verschijnen.

X-factor maal 6

Zes kenmerken die naar mijn mening zorgen voor de onmiskenbare X-factor van het land … Lezen op eigen risico, de kans is groot dat je ook wilt gaan!

1. Landschappen in overvloed

We hebben in ruim twee weken tijd  maar een fractie van het immense Zuid Afrika gezien, maar wel kennisgemaakt met een grote verscheidenheid aan culturen, historie, talen en ook hebben we een verbazingwekkende diversiteit aan landschappen aangetroffen. We rijden door de wijnlanden van Stellenbosch,  door half-woestijn gebied rondom Oudtshoorn, lopen tussen de bavianen door tropisch regenwoud in Tsitsikamma National Park en genieten van een mediterraan klimaat in  Knysna met bijbehorende stranden.

Elk half uur dat we ons verplaatsen met de huurauto, zien we het gebied veranderen. Dat alleen al is een ervaring om stil van te worden. De gesteenten nemen een andere kleur aan, de vegetatie wordt wat dor om even later weer  meer groen te vertonen. Aapjes steken de weg over en laten zich horen. Dan weer zien we in de verte  de silhouetten van  een paar struisvogels afsteken tegen het rood van de horizon, terwijl de zon achter de glooiende heuvels verdwijnt.  Het is ons duidelijk: dit is een andere wereld, welkom in Zuid Afrika.

Landschap

2. Vriendelijke bevolking

Zuid Afrika  is het land met een opvallend vriendelijke bevolking. Nu wordt dat over veel inwoners van landen gezegd en vind ik het normaal gesproken een cliché om het te hebben over vriendelijke bevolking,  maar hier ervaar ik het net even anders.

Het is een diep gemeende, oprechte vriendelijkheid die zich moeilijk laat omschrijven. Het is een “Way Of Life” voor de Zuid Afrikanen en het kost ze geen enkele moeite, zo lijkt het.  Het heeft totaal niet te maken met het feit of je toerist bent en of ze geld aan je kunnen verdienen.

Deze ervaring ontroert en verblijdt ons enorm tijdens onze reis. Sterker nog: het is een van de aspecten die me het allermeest bij zal blijven. Alles, maar dan ook alles wordt in het werk gesteld om het een ieder  naar de zin te maken.

In het begin  voelen we ons er zelfs wat ongemakkelijk door, maar wanneer je eraan gewend bent en het ervaart als onderdeel van de cultuur, maakt je hart gewoon een sprongetje. Het heeft niet te maken met reiziger zijn of niet. Het is de manier waarop een overgroot deel van de bevolking  jou, mij en iedereen op hun pad zal behandelen.

We voelen ons bevoorrecht dat we nog mogen ervaren  dat deze welgemeende vriendelijkheid in deze soms harde wereld nog bestaat. En nee, dus echt niet alleen op de momenten dat de portemonnee getrokken wordt om een fooi te geven. De vriendelijkheid en hartelijkheid is er gewoon. Altijd. Overal.

3. Kudu of Krokodillenstaart op het menu

Zuid Afrika is ook het land van een veelzijdige, heerlijke keuken. Een combinatie van Aziatische specerijen, Afrikaanse invloeden en westerse keuken maken het nuttigen van een maaltijd  tot een puur genot. Niet in de laatste plaats omdat er naast aandacht voor de smaak, ook extreem gelet wordt op oogstrelende details om maaltijden te serveren.

Ik heb nergens een maaltijd voorgeschoteld gekregen die er niet smaakvol en goed verzorgd uitzag. Zo was ons stukje Kuduvlees eens voorzien van een prachtige, eetbare orchidee uit eigen tuin van de lodge. Dat is nu zo’n typisch dingetje waar je tijdens je reis  nog  blijer van wordt dan je al bent..  Geen kers op de taart, maar een bloem op het vlees.

Dit soort dingen zal je aan de lopende band ervaren in Zuid Afrika. Het is The Way of Life waar ik het net over had. Nét dat tikkeltje meer toevoegen dan datgene wat in ons verwachtingspatroon ligt.

image0

Ook op gebied van de laatste voedingstrends zijn er vele eetgelegenheden die aan deze vraag voldoen. Zo heb ik in Cape Town kunnen genieten van een koolhydraatarme pizza met een bodem van bloemkool. Ontzettend lekker by the way! Probeer ook eens een stukje vlees van een Kudu, krokodillenstaart of zebra en laat je verrassen.

4. Avontuur in Zuid Afrika

Hoogste bungeejumpbrug ter wereld

Voor avonturiers en thrillseekers is Zuid Afrika een walhalla. De hoogste bungeejumpbrug ter wereld, Bloukransbrug, is gelegen nabij Tsitsikamma National Park. Met 216 meters hoogte is het best een uitdaging… Gelukkig is de minimum leeftijd hiervoor 14 jaar, anders had ik mogen toekijken hoe onze oudste zoon van 11 jaar zich naar beneden zou storten. Dat blijft me gelukkig bespaard dus kan ik de rest van de dag weer gewoon ademhalen. Tot de volgende optie zich aandient…

Bloukrans brug

Cagediven

Cagediven met witte haaien. Tijdens de vakantiebeurs heeft mijn zoon hier al uitvoerig over gesproken met een reisjournalist en dit gesprek is hij, helaas voor mij, nog niet vergeten…

Vooral het gebied rond Gansbaai is hierom beroemd, of berucht, hoe je het noemen wil Winking smile. Er zijn verschillende kantoren welke hierin gespecialiseerd zijn, echter de plaatsen waar dit kan, beperken zich tot Gansbaai en Mosselbaai. De tochten worden vaak al  vroeg in de ochtend georganiseerd vanwege de activiteit van de haaien. Dat is mijn geluk, want zo vroeg kunnen wij dit, gezien ons reisschema, onmogelijk opnemen in ons reisprogramma. Wat jammer nou… Maar goed, voor degenen die hierin geïnteresseerd zijn, is dit dus een aspect om tijden de planning van je reis rekening mee te houden.

Canopytours

Zelf vind ik een Canopytour ofwel Zipline avontuurlijk genoeg. Met een kabelbaan heerlijk zoevend langs de boomtoppen, over riviertjes en watervallen. Zeker doen!

Verder zijn er nog plekken genoeg om te  skydiven en te parasailen om het land van bovenaf te bewonderen.

5. Wildlife

Wie Zuid Afrika zegt, zegt doorgaans in 1 adem Krugerpark wanneer het over wildparken gaat. Het is het meest bekende wildpark en het wordt niet voor niets veelvuldig bezocht. Dit laatste is dan meteen mijn “probleem”, want door die immense aantrekkingskracht,  lees ik íets te vaak dat het er ontzettend druk is. Wanneer er wild wordt gespot, zou  er zo nu en dan  geen plek meer te bekennen zijn om met je auto te gaan staan en het tafereel te bekijken.  Of het nu echt zo dramatisch is, weet ik niet, maar die gok willen wij niet nemen.

Daarnaast wordt gebruik van anti-malariamiddelen aangeraden in dit park. Voor mij waren dit redenen om voor een alternatief te gaan en dus te kiezen voor een reis aan de “andere kant” van Zuid Afrika. Maar nogmaals dit is heel persoonlijk en hierin maakt ieder zijn keuzes.

Addo Elephant NP

Zelf rijden, zelf spotten, stay on track

Zo bezoeken wij Addo Elephant NP , het 3e grootste park van Zuid Afrika. Het herbergt als enige park in het land de Big 7. Naast Leeuwen, Luipaarden, Olifanten, Buffels en Neushoorns kun je hier, dankzij de ligging van het park aan de kust, ook de witte haai  en walvis  (mei-september )spotten. Je rijdt  hier zelf met je auto in het park  en je blijft  op de gebaande paden.  Er leven zo’n 600 olifanten en wij hebben er behoorlijk wat gezien. Een machtig gezicht wanneer er ineens een kudde opdoemt voor je auto!

Off road op pad met een ranger

Verder bezoeken we 2 Private gamereserves. Eerlijk is eerlijk, hier hangen behoorlijke prijskaartjes aan, maar zijn enorm de moeite waard. Je wordt  tijdens de gamedrives altijd begeleid door een ranger die het gebied op zijn duimpje kent. Ondanks dat het vakantie is staan we tijdens safaridagen natuurlijk heel vroeg op.

4wheeldrive

Om 06.00 uur vertrekken we met de 4wheel drive en we zien langzaam de zon opkomen. De uitgestrekte vlaktes worden gekleurd door een warme, rode gloed. Ook de dieren ontwaken en als we geluk hebben, laten ze zich zien.. We vertrekken in lange broeken, vestjes en warmen ons onder dekens in de open wagen, maar zodra de zon doorbreekt is de warmte van de dag meteen voelbaar.

Einde van de dag maken we doorgaans ook nog een gamedrive. Zogenaamde sundowners gaan mee in de auto en op een prachtig plekje waar de ranger het veilig acht, is er alle tijd om te genieten van een drankje en hapje, midden in de natuur. Dit is puur geluk. Puur genieten. Puur natuur.

giraffe

Privéparken in het algemeen

Naast gamedrives bieden private gamereserves, ongeacht of je kiest voor luxe of iets eenvoudigers, doorgaans heel veel sfeer. Dit draagt enorm bij aan het ultieme safarigevoel. Denk aan een kampvuur in de avond, heerlijk bereide maaltijden die genuttigd worden in een sfeervol restaurant of buiten onder de sterrenhemel. De luxere gamereserves beschikken vaak over een zwembad met mooie uitzichten over weidse vlaktes, schoonheids- en massagefaciliteiten en excursieprogramma’s waardoor je je dagen in kunt vullen precies zoals jij dat graag zou willen.

kampvuur

Ook voor kinderen zijn deze accomodaties erg fijn. Doorgaans is de kans op het spotten van wild groter, doordat de parken  wat kleiner van opzet zijn en hierdoor beter in kaart kan worden gebracht waar de dieren zich ophouden.  Enige mate van “garantie” dat je ook daadwerkelijk iets gaat zien is wel prettig wanneer je met kinderen reist.

Je gaat in deze privéparken meestal off road en je blijft dus niet enkel op de meer verharde wegen.

Ik heb het zelf als tip meegekregen en kan het inderdaad iedereen aanraden: bezoek zowel een park waar je zelf rijdt en “on track” blijft, zoals Addo of Kruger, als ook een privé park waarin je met ranger op pad gaat.  Hierbij rijd je  dus niet zelf,  maar ga je wel  off road .  Het zijn twee totaal verschillende belevingen van  safari  en ik had beiden niet willen missen.

In het volgende blog: Onze roadtrip door de West- en Oost Kaap, zal ik meer vertellen over Addo Elephant NP als ook over de Private gamereserves waar wij verbleven.

6. Historie: Onuitwisbaar verleden

Naast alle fantastische facetten die Zuid Afrika te bieden heeft, is er natuurlijk ook de keerzijde van het verleden. De kolonisatie, slavernij en apartheid zijn niet uit te wissen uit de geschiedenis van Zuid Afrika. Het is een onmiskenbaar aspect dat bij het land hoort.  Hoe je het ook went of keert, deze aspecten hebben het land wel mede gevormd tot het  land wat het nu is. Het brengt  veel cultuur- historische bezienswaardigheden met zich mee die een bezoek aan Zuid Afrika ook heel erg interessant maken.

We bezoeken de VOC tuinen en Kasteel de Goede Hoop, evenals Robben eiland, het eiland waar Nelson Mandela  als politiek gevangene heeft vastgezeten. Ook Kaap de Goede Hoop is een bezoek waard. Ga heel vroeg of laat in de middag want touringcars rijden hier af en aan. Meer hierover binnenkort in deel 3 van deze serie: Back to Cape Town

Robbeneiland Freedom

Al met al genoeg redenen om Zuid Afrika met een bezoek te vereren dus!

Is Zuid Afrika nu veilig of niet?

Vaak wordt de vraag gesteld of het wel veilig is om naar Zuid Afrika te reizen. En dan ook nog met kinderen… Wij kunnen in alle oprechtheid zeggen: Tijdens onze reis door de Oost- en West-kaap hebben wij ons geen enkel, maar dan ook geen enkel moment onveilig gevoeld. De mensen zijn vriendelijk en behulpzaam. Uitgangspunt blijft natuurlijk altijd: doe geen dingen die je thuis ook niet zou doen.

Zoals op elke plek, kan ook in Kaapstad je portemonnee of telefoon gestolen worden, daar moet je altijd op bedacht zijn. En ja, ook in Kaapstad kan je ‘s avonds beter niet door de straten gaan dwalen. Laat je met een taxi of Uber  naar de plek brengen waar je wilt zijn dan is er niks aan de hand. Bijvoorbeeld bij Victoria & Alfred Waterfront is het  heerlijk en veilig om door het havengebied te wandelen en de avond door te brengen bij een van de vele restaurants en terrassen.

Kortom: laat het veiligheidsaspect je er niet van weerhouden om naar Zuid Afrika te reizen, dan doe je jezelf en het land enorm tekort. Geniet van al het moois dat dit prachtige land je te bieden heeft en dat is veel, heel erg veel.

Ik heb Johannesburg en omgeving niet bezocht. Mijn persoonlijke bevindingen hebben dus betrekking hebben op Kaapstad, West-Kaap en Oost-Kaap .

Enthousiast geworden? Later deze week publiceer ik deel 2 van deze trilogie:  mijn persoonlijke reisverhaal “Roadtrip door de West-Kaap en Oost-Kaap”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.