Winter op Ibiza

Winter op Ibiza

Ibiza in de winter

Ibiza…wie heeft er geen beeld bij.  In de zomer is het eiland ongekend populair vanwege de heerlijke zomerse vibe, prachtige zonovergoten stranden en baaitjes, relaxte sfeer en last but not least: de vele clubs die het eiland rijk is, zoals Ushuaïa en Amnesia, waar ‘s werelds bekendste DJ’s wekelijks plaatsnemen in de DJ-booths. Maar heb je ook een beeld bij Ibiza in de winter?

Een goed bewaard eilandgeheim

Er bestaat namelijk ook een ander Ibiza dan enkel de bekende associatie met het extreem hoge party-gehalte. De ongeëvenaarde schoonheid en rust tijdens de winter op Ibiza is nog een goed bewaard geheim.  Ik neem je dan ook graag mee op een winters uitstapje naar dit mooie eiland.

Galeria Elefante

Zelf bezoek ik het eiland in alle seizoenen, maar het allerliefst in de herfst of winter. Als je spreekt van een relaxte Ibiza-sfeer: die heerst er juist nú, in het najaar en in de winter, wanneer de stromen massatoerisme het eiland weer hebben verlaten. De rust keert weder, zowel op het eiland als bij de bevolking.  Ik ben er onder andere in  februari geweest en dit is mij persoonlijk uitermate goed bevallen.

De vervoersmogelijkheden beperken zich in de winter tot vluchten met Transavia vanaf Amsterdam en Eindhoven. Uiteraard zijn er lijndienstmogelijkheden via het vaste land van Spanje, maar deze zijn door de overstap doorgaans niet zo interessant.

Huur een auto erbij en je bent zo vrij als een vogeltje om het eiland te gaan verkennen.

Amandelbloesem kleurt het eiland roze

Februari is de maand waarin de amandelbloesem bloeit en het eiland, met name het noordelijke deel de vallei van Santa Inès ofwel Santa Agnes de Corona, prachtig roze kleurt. Trek je wandelschoenen aan en ga de natuur in. De rust, schoonheid en groenheid van het eiland laat zich nu in al haar glorie zien. Er worden in deze maand ook nachtelijke volle maanwandelingen door de amandelbloesemvelden georganiseerd. Een prachtig schouwspel waar de roze bloesem een zilveren glans krijgt door het vollemaanslicht.

Wil je verblijven in dit gebied rondom Santa Agnes de Corona, kijk dan eens bij het mooie hotel Rural Can Partit.

ibiza_winter_amandelbloesem_a

Verken het eiland te voet

Wandelroutes zijn er  genoeg op Ibiza. Ze zijn weliswaar niet zo georganiseerd aangegeven zoals wij dat hier kennen, maar dat heeft zeker zijn charme en de wandelingen zijn prachtig. Soms klim je over muurtjes, dan klauter je langs een rotspartij en net wanneer je denkt: dit kan nóóit de bedoeling zijn, dan zie je weer een markering op een steen of paaltje. Soms frustrerend, maar meestal heel erg leuk.

Velden met de mooiste gekleurde wilde bloemen,  muurtjes van gestapeld oranje gesteente, bossen en vaak uitzicht op de Middellandse zee, kenmerken het landschap.

Ibiza_winter_zee_b

Een mooie wandelroute  loopt van Portinatx naar de vuurtoren van Moscarter.

Aan de zuidwestkant bij de bekende rotsformatie Es Vedrá, ligt de Torre del Pirata. Dit is allereerst al een leuke zoektocht om er te komen, het is een letterlijke hidden gem. Vervolgens volgt een uitdagende klim naar boven met een fenomenaal uitzicht als beloning! Ik heb de klimtocht zelf drie keer ondernomen, dus het is de moeite waard kan ik je beloven…

Torre del pirata_Es Vedra

Na een heerlijke tijd in de natuur te hebben doorgebracht, kan je vervolgens  lekker lunchen in een van de lokale restaurantjes in de dorpjes. Santa Gertrudis is bijvoorbeeld een sfeervol, centraal gelegen plaatsje op het eiland waar de keus aan restaurantjes groot is. Warm je lekker op bij het haardvuur en bestel wat lekkers.

Tip: Wiciloc is een handige app om wandelroutes te vinden.

Dalt Vila

Vervolgens is Ibiza-stad een bezoek zeker waard. Hier  is het ook in de winter goed toeven. Nog steeds gezellig druk, maar voornamelijk bezocht door  locals. Bezoek Dalt Vila met de steile straatjes,  leuke shops en de kathedraal die hoog boven de stad uittorent. Naast de souvenirwinkels heeft Ibiza-stad genoeg andere winkelopties waar je prima aan je shopbehoefte kunt voldoen.

Dalt Vila

Verlaten stranden

Nee, je kunt in de winter niet zwemmen in zee, maar een heerlijke strandwandeling over een van de vele verlaten stranden, met je gezicht in het winterzonnetje is een fantastische ervaring. Ook in de winter blijven verschillende beachclubs open, waardoor je na de strandwandeling heel goed kunt relaxen. Kijk uit over zee met een heerlijk drankje in de hand en geniet van de aangename rust op het eiland en de schittering van de zonnestralen in het prachtig blauwe water…

Cala Bassa Beach Club,  Cotton Beach Club en Atzaró Beach Club zijn enkele voorbeelden om heerlijk te chillen.

Ibiza_winter_Cotton beach club

Yoga, altijd fijn

Wat ook een aangename mogelijkheid is voor de liefhebbers: woon een yogales of een klankschalensessie bij. Galeria Elefante is een van de plekken waar dit in de winter aangeboden wordt. (kijk wel even op de site of je je moet aanmelden van te voren). Zelf vind ik de klankschalensessie een bijzonder fijne ervaring.

Las Dalias

De hippie market Las Dalias is een begrip en blijft ook in de winter geopend op de zaterdagen. Hier kun je de hippie-sfeer proeven. Leuk van opzet en natuurlijk een heel bekende, toeristische markt op het eiland. Persoonlijk vind ik de lokale markten, bijvoorbeeld in San Juan op zondag, zeker zo fijn.

Ibiza_winter_Las Dalias1

Culinaire hotspots

Een prachtige, landelijk gelegen hotspot is Agriturismo Atzaró. Hier krijg je in de winter voor niet al te veel geld  een prachtig culinair menu voorgeschoteld. In een schitterende ambiance geniet je van een avondvullend diner. Wandel, voordat je aanschuift aan het diner, eens door de Oosters aangelegde tuinen met prachtige vijvers, bijbehorende ornamenten en bijzondere sfeerverlichting. De schoonheid van deze plek en de vriendelijkheid van het personeel zullen je versteld doen staan. Een avond om niet snel te vergeten..

Ibiza_winter_Atzaro

Een andere culinaire aanrader in een bijzondere ambiance is La Paloma. Een eveneens landelijk gelegen pareltje in het plaatsje Sant Llorenc. Alles is homemade en zoals ze hun plekje zelf omschrijven : “A place to eat, talk and feel the love”. In de winter is er een fijne binnenruimte met open haard en in de zomer zit je aan een gezellig tafeltje in de citrusboomgaard. Wat wens je nog meer?

La Paloma-Nikon

Prachtige zonsondergangen

Ook in de winter zijn de zonsondergangen prachtig. Golden Buddha in de baai van San Antonio is een heerlijk plekje om je te settelen, onder de overkapping of op het grote terras. Mijn favoriet bij uitstek. Je kunt er heerlijk eten of lekker borrelen en ondertussen heb je spectaculair uitzicht op de zon die de lucht rood kleurt en wegzakt achter de horizon in de schitterende baai. Ook na een wandeling in het gebied rond San Antonio, bijvoorbeeld langs Cala Gracio en Cala Gracioneta, kan je hier lunchen met bijvoorbeeld een heerlijk sateetje.. Ik kan je verzekeren dat deze je heerlijk zal smaken!

sunset buddha

En mocht je wel een avond willen stappen…

Dan kan dat in Pacha. Deze club is in de winter geopend in de weekenden. Dus ook dat is gewoon mogelijk.

Daarom is Ibiza  in de winter een goed idee

Ibiza: in de winter zal je er een ideale combinatie van rust, ontspanning, schitterende natuur en culinaire mogelijkheden vinden. Geniet in alle rust van het beeldschone eiland met al haar geuren en kleuren. Met  juíst in de winter die relaxte sfeer waar velen in de zomer zo naar verlangen, maar het door het massatoerisme misschien niet helemaal zullen vinden.

Zoals je ziet een behoorlijke lijst met redenen om er gewoon voor te gaan in de winter! Maar niet allemaal tegelijk hè… Winking smile

Check de volgende sites om je reis naar Ibiza samen te stellen:

Cheaptickets : voor voordelige vluchtmogelijkheden

Sunnycars : voor goede autohuur met gunstige voorwaarden en geen verrassingen achteraf

Booking.com : voor hotelmogelijkheden in alle prijsklassen

Ibiza_winter_zee_a

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.