Do It Yourself: Europa 10 keer anders

Do It Yourself: Europa 10 keer anders

Op reis? Do It Yourself!

“Zelf je reis uitstippelen, is dat nou moeilijk en hoe doe jij dat dan?” Ik hoor het heel vaak.

En daarom leek het me leuk een lijst met verrassende bestemmingen binnen Europa samen te stellen welke uitermate geschikt zijn om zelf uit te pluizen. Want nee het is niet moeilijk, mits je je erin wilt verdiepen natuurlijk. Het kost namelijk wel wat tijd.

Persoonlijk zoek ik alles het liefst zelf uit, van route, tot leuke accommodatie, vluchten, autohuur en soms verdiep ik me zelfs al in de excursiemogelijkheden ter plaatse. Als het even kan doe ik dus alles zelf. De hele mikmak. Geen standaard reisgids komt er bij mij aan te pas, ja voor inspiratie af en toe.  Ik noem het dus “reizen op de Do It Yourself manier”.

Hieronder vind je dan ook een lijst “Europa 10 keer anders”. Europese bestemmingen die uitermate geschikt zijn voor het “Do It Yourself” principe. En het zijn ook nog eens reisbestemmingen waar je misschien niet meteen aan denkt, maar wel alle ingrediënten voor een topvakantie bieden. Pareltjes die de moeite van het ontdekken waard zijn en dus wel eens een spotlight verdienen!

Lees snel verder en wie weet geniet jij deze zomer ook van een helemaal zelf uitgestippelde reis. Ik kan je beloven: dan geniet je nog eens extra wanneer je fijn op een terras zit en geniet van je drankje  of in dat leuke plaatsje rondslentert!

1. Sardinië

image

Op zoek naar een heerlijke zonbestemming, maar kun je het  massatoerisme missen als kiespijn? Sardinië is the place to go. Prachtige stranden afgewisseld met mooie landschappen, een fijn Italiaans sfeertje met een  heerlijk mediterraan klimaat en verrukkelijk eten. Dat klinkt goed nietwaar?

Vergis je niet, het is een behoorlijk eiland qua afmeting. Er zijn meerdere aanvlieghavens dus bekijk goed waar je zou willen verblijven. Of verblijf op meerdere plekken tijdens je vakantie, zeer leuk voor de afwisseling!

In het noordwesten ligt Alghero een grote, gezellige en sfeervolle plaats. In het noordoosten vind je de mooie, mondaine kust Costa Smeralda waar het zeker in het hoogseizoen wel wat drukker kan zijn dan in de andere delen van het eiland.

Het zuiden kent hoge bergen, veel bossen en daarbij ook prachtige stranden.

Dit is nu typisch een bestemming die ik zelf niet uit een reisgids zou reserveren, maar op de  “Do It Yourself” manier zou samenstellen. Persoonlijk zou ik er bij deze bestemming voor kiezen om op 2 of 3 plekken te verblijven.

Hoe dan? Nou zo:

1.Bepaal je route

Pak de kaart erbij en stippel een route uit. Alghero, een plekje aan de Costa Smeralda en nog wat afzakken naar het zuiden is bijv. een mogelijkheid.

2. Zoek je vlucht

Vervolgens zoek je bijvoorbeeld via Cheaptickets  naar vluchtopties voor de door jou gekozen bestemming. Kijk ook eens op de omliggende data want dit kan qua kosten aanzienlijk schelen. Verder is het vaak voordeliger om een vlucht lang van te voren boeken. Naar mate de vertrekdatum dichterbij komt, loopt het tarief op.

3. Zoek je hotel, appartement of bungalow

Booking.com is  mijn favoriete plek om hotels te boeken. Ik boek hier 90% van mijn hotelverblijven.  Dit vind ik  ideaal omdat de keuze enorm is. Ook heb je hier heel vaak de optie tot kosteloos annuleren (zonder verdere opgaaf van reden) en bijvoorbeeld betaling ter plaatse. Ook dit staat er altijd duidelijk bij vermeld. Ideaal systeem.

Vanuit de gekozen plaatsen ga je vervolgens het eiland te verkennen.

4. Regel vervoer ter plaatse

Wanneer je alles los reserveert is een transfer ter plaatse niet inbegrepen. Een huurauto is dan heel fijn. Ik kan je Sunny Cars van harte aanbevelen als organisatie. Hier boek ik zelf altijd onze autohuur, simpelweg omdat het makkelijk, overzichtelijk en zeer goed geregeld is. Het kan op het eerste gezicht iets duurder lijken, maar wanneer je de kleine lettertjes bij vele andere maatschappijen leest, is dit uiteindelijk schijn.  Mijn ervaring is dat alles op voorhand duidelijk is en in het geval dat er bijkomende kosten zijn, staat dit er duidelijk bij vermeld. Ook in de tijd dat ik werkzaam was als reisadviseur, reserveerde ik hier vrijwel altijd de autohuur naar tevredenheid van velen. En wat goed is…juist, dat verander je niet.

De vlucht, accomodaties en auto zijn geregeld. Zo simpel is het dus: je hebt je eigen reis samengesteld! Hoe leuk is dat?!

Lees snel verder want er staan nog veel meer bestemmingen in dit overzicht die zeer geschikt zijn om op deze DIY manier te ontdekken.

2. Harz: het relatief onbekende stukje Duitsland

Harz-pixabay_thumb4

Voor wie graag met de auto op vakantie gaat en niet al te ver weg wil gaan: Het Harzgebied ligt in het noorden van Duitsland en biedt zowel de natuurliefhebber al cultuurzoeker volop mogelijkheden. Het gebied was vroeger bekend vanwege de mijnbouw en hekserij. De heksjes zijn nu nog in allerlei varianten terug te vinden in de vele winkeltjes. Leuke plaatsen om te bezoeken zijn Goslar en Wernigerode.

Bossen en hoogvlaktes wisselen zich af met dalen, rivieren en stuwmeren. Ook zijn er bijzondere rotsformaties in het gebied te vinden zoals de Ottofels en Ziegenkopf.

Verder kun je talloze kastelen en burchten bezoeken evenals mijnbouwmusea. Een leuke afwisselende regio met voor elk wat wils en gelegen op slechts enkele uren rijden vanaf Nederland!

Hier worden bijvoorbeeld de leuke appartementen Panoramic in Bad Lauterberg aangeboden. Zelf heb ik hier als kind  eens een heerlijke vakantie beleefd.

Wil je eens wat anders, maar een bestemming welke wel makkelijk te bereiken is vanuit Nederland? Overweeg eens een vakantie in het mooie, groene Harz-gebied.

3. Ierland:

ierland-temple-bar-pixabay_thumb2

Ieralnd is een echt Fly-Drive land. Ik ben er twee keer geweest en ben beide keren zo enorm positief verrast dat deze bestemming in mijn lijstje móet. Allereerst vanwege de vriendelijke gastvrije mensen. Dublin is een erg gezellige en compacte stad. Duik eens een pub in in Temple Bar, bestel een Guiness  en dompel je onder in de Ierse gezelligheid.

Verder is de Ring of Kerry vol natuurschoon natuurlijk een bekende route om te rijden. Maar de iets noordelijker gelegen ring of Dingle is rauwer en ruiger en vond ik zeker zo mooi! Niet overslaan dus is mijn advies. Killarney is een erg gezellig plaatsje en een  perfect uitgangspunt om “The Rings” te verkennen.

ierland-pixabay_thumb1

Kilkenny en Galway zijn andere grotere plaatsen waar je goed een tussenstop tijdens je reis door Ierland kunt plannen en van de lokale sfeer kunt proeven. Vanuit Galway kun je ook de Cliffs of Moher bezoeken. Een fantastisch natuurspektakel waarbij hoge krijtrotsen  steil oprijzen uit zee.

Laat je verrassen door de schapenkuddes die zich ineens voor je auto kunnen begeven,  wanneer je je linksrijdend op de doorgaans smalle landweggetjes begeeft. Geniet van de vriendelijke Ieren en het prachtige en rustgevende groene landschap van bijvoorbeeld de Wicklow Mountains. Je kunt hier helemaal één worden met de natuur. Een fantastische ervaring!

Ierland: Een uitstekend geschikte bestemming om ook op de DIY manier, zoals eerder hierboven omschreven, te verkennen.

4. Costa Verde:

porto-pixabay_thumb2

Iedereen kent de populaire Algarve in het zuiden van Portugal. Overweeg ook eens een bezoek aan het groene noorden van dit mooie, gastvrije land. Het gebied waar ook de Port vandaan komt. De kuststrook strekt zich uit van Porto in het zuiden tot aan de Spaanse grens in het noorden. Bergen, valleien waaronder de schitterende groene Douro-vallei en wijnranken, maar ook prachtige stranden kenmerken dit schitterende gebied. Weg van het massatoerisme. Leuke vissersdorpjes om te verblijven zijn Esposende, Espinho en Povoa de Varzim.

Porto is de aanvlieghaven voor dit gebied en dit is tevens een stad die een bezoek meer dan waard is. Het staat op de UNESCO wereld erfgoedlijst.

Deze bestemming is ook weer zeer geschikt om volgens het Do It Yourself principe te reizen. Verblijf bijvoorbeeld  een paar dagen  in  Porto en reis vervolgens door  naar een van de kustplaatsjes. Of maak een flydrive beginnend in Porto, Coimbra, Lamego, Douro-vallei en eindig op het strand in bijvoorbeeld Esposende.

5. Puglia, Basilicata en Calabrië :

Puglia trulli pixabay

Wat ook altijd leuk is: vlieg naar een plaats en vlieg terug vanaf een andere plaats. Dat geeft je veel tijd om een groot gebied te verkennen want je hoeft niet terug naar je oorspronkelijke bestemming.

De combinatie van deze 3 gebieden in Zuid-Italië lenen zich daar uitstekend voor! Wanneer je zoekt naar een combinatie van natuurschoon, cultuur en ook  strand, is dit een leuke suggestie.

Vlieg bijvoorbeeld op Bari of Brindisi, haal je huurauto op en start met je flydrive. Lever je huurauto na je reis in op de luchthaven van  Lamezia Terme en vlieg vanaf hier terug.

De regio Puglia vormt de hak van de Italiaanse laars. Hier vindt je onder andere de zogenaamde “Trulli”. Deze huisjes zijn kenmerkend voor deze streek, met name de Valle d’Itria en staan ook op de UNESCO Wereld Erfgoedlijst. Je kunt ook in zo’n trullo verblijven. Alberobello is een mooie  plaats welke hierom met name bekend staat, evenals Pascarosa een prachtig dorpje vol met deze huisjes.

Verder is Lecce, een schitterende stad vol  bezienswaardigheden in Barokstijl, een absolute aanrader voor een bezoek.

Basilicata staat bekend om de vele archeologische opgravingen, kastelen en kloosters. Matera is een stad waar de huizen uitgehouwen zijn in rotsen en staat  daarmee op de UNESCO wereld erfgoedlijst. Het grootste Nationale Park van Italië is ook in deze regio gelegen: Parco Nazionale del Pollino. Basilicata biedt ook veel mogelijkheden om te fietsen. Veel stijgen en dalen hoort daar dan wel bij in dit gebied.

Calabrië is een mooi en ongerept gebied en vormt de voorkant van de laars van  Italië. Hier vormen prachtige kusten en baaien, steile kliffen, rotsen en  bossen  een fraai ruig landschap. Ook Nationale Parken zijn hier volop te vinden.

De badplaats Tropea is een sfeervol plaatsje voor een heerlijk verblijf aan de kust met uitzicht op de actieve vulkaan Stromboli met excursiemogelijkheden.

6. Plitvicemeren en Krka watervallen in Kroatië:

plitvice_thumb1

Een verblijf op een camping of vakantiepark in Kroatië is al jaren erg populair bij velen. Dat is niet voor niets. Het is een prachtige streek waar cultuur, natuur en een verblijf aan de kust aangenaam verenigd worden.

Maar een stukje landinwaarts vindt je ook een schitterend en uniek stukje natuur. De Plitvice-meren. Dit is een sprookjesachtig mooi, groen gebied vol watervallen en bossen. Je kunt je al wandelend of per boot door dit Nationale Park begeven. Ook kun je in het park gebruik maken van een trein. In het park leven onder andere wilde beren, wolven en lynxen.

Een andere mooie plek om te bezoeken zijn de Krka watervallen. Het gebied bestaat uit verschillende meren, 7 watervallen en een rivier. En het goede nieuws: je kunt een heerlijke verkoelende duik nemen in de watervallen.

Geniet hier ten volle van de spectaculaire natuur.

Dit zijn misschien geen gebieden om je volledige vakantie door te brengen maar is een fantastische suggestie om te combineren met een verblijf aan de Kroatische kust.

7. Zweden:

zweden-pixabay_thumb3

Ook Noord Europa mag niet ontbreken. Zweden is een leuke gezinsbestemming en relatief makkelijk bereikbaar bijvoorbeeld met een overtocht van Kiel naar Goteborg. De schepen van Stena Line geven je door de voorzieningen aan boord al een vakantiegevoel.

In het zuiden geniet je van een prachtige scherenkust. Ga eilandhoppen tussen de vele eilandjes, bezoek de witte stranden of wees actief en stap op de fiets of in een kano.

In het midden van Zweden vindt je vele bossen en meren. Dit is het gebied bekend van de typerende rode zweedse huisjes. Ook wild spotten is hier een leuke bezigheid. De dichtste bruine berenpopulatie vindt je in het gebied rond Lofsdalen.  Onder leiding van een gids kan je op zoek naar de bruine beer. Verder leven er onder andere wolven en lynxen. Natuurlijk sla je een bezoek aan de mooie gezellige stad Stockholm niet over!

In het noordelijke Zweeds Lapland, vindt je de uitgestrekte vlaktes. Populair in de winter vanwege de vele winterse outdoor activiteiten. Maar ook in de zomer vanwege de middernachtszon. Ook vind je nog veel terug van de Sami-cultuur. In Jokkmokk kun je onder leiding van een Sami- gids hierover veel te weten komen.

8. Cornwall en Devon:

cornwall-pixabay_thumb2

Deze prachtige gebieden in Zuid West Engeland zijn een bezoek meer dan waard. Er heerst een mild klimaat door de warme golfstroom langs deze kust wat zorgt voor subtropische begroeiing. Vanwege de bijzondere vegetatie is dit gebied erg in trek bij tuinliefhebbers, in de tuinen rondom prachtige statige huizen is het heerlijk ronddolen. Een grote badplaats is Torquay, gelegen aan de Engelse Riviera. St Ives is ook erg populair en gezellig. Niet alleen geliefd bij toeristen maar ook bij kunstenaars. Bij de Isles of Scilly voor de kust bij Lands End, de meest westelijke punt van Engeland vind je prachtige witte, verlaten  zandstranden.

Plymouth en Exeter zijn andere grote steden waar veel gezelligheid te vinden is in de pubs en restaurants.

Verder kun je een bezoek brengen aan St. Michaels Mountain. Een getijden-eiland waar je bij laagtij lopend naar toe kan of anders per boot. Hier kan je het kasteel bezoeken.

Cornwal en Devon zijn ook het filmdecor voor vele bekende films.  Bijvoorbeeld Steven Spielberg’s War Horse is in Dartmoor opgenomen. Dat is niet voor niets natuurlijk. De mystieke kracht van moeder natuur is hier goed zichtbaar.

9. Olympische Riviera en Pilion:

thessaloniki-pixabay_thumb1

Een relatief onbekend, maar mooi stukje vaste land van Griekenland. Zelf ben ik hier jaren geleden eens geweest en het was een reiservaring die boven verwachting goed uitpakte! Een fijne Griekse vakantiesfeer in sfeervolle dorpjes waarbij je in alle rust geniet van mooie groene, bergachtige landschappen, cultuur, stranden en heerlijk eten aan de waterkant met een Grieks muziekje op de achtergrond.

Thessaloniki is een mogelijkheid als aanvlieghaven en  is een sfeervolle stad met volop winkelmogelijkheden, gezellige pleintjes en terrassen. Ten zuiden hiervan strekt zich de Olympische Riviera uit waar je heerlijk kunt relaxen op de stranden. Vanuit hier kan je ook een bezoek brengen aan de beroemde Meteora Kloosters. Het complex bestaat uit 6 kloosters. Deze liggen op enorme hoogte en zijn gebouwd op rotspilaren. Ik vond het waanzinnig indrukwekkend om hier rond te lopen.

meteora-pixabay_thumb1

Wanneer je wat zuidelijker gaat, kom je in het gebied Pilion genaamd. De badplaats die mij bij is gebleven en die ik hier aan kan bevelen is Kala Nera. Pal aan het water met de vissersbootjes in het zicht geniet je hier van een heerlijke Griekse maaltijd en sluit je de avond af met een glaasje Ouzo.

Wanneer je Kala Nera bezoekt, zou ik je aanraden terug te vliegen vanaf Volos.

10. Napels & Amalfikust:

amalfi-pixabay_thumb1

Toch weer Italië, als hekkensluiter. Begin met een stadsbezoek aan Napels. De plek waar de beste pizza’s ter wereld vandaan komen naar verluid. Vanuit de stad heb je in de verte zicht op de Vesuvius, de enige nog actieve vulkaan op het Europese vasteland. De stad Pompeï ligt vlakbij en is een waar openluchtmuseum om in rond te dolen.

Daarbij is de schitterende Amalfitaanse kust binnen handbereik. Hier kun je prachtige (en pittige) wandelingen maken. Het gebied loopt van Positano tot aan Vietri sul Mare. De autoroute langs deze kust staat bekend als een van de mooiste ter wereld. Vaar ook eens met de boot naar het eiland Capri waar je de bekende Grotta Azurra kunt bezoeken.

Laat je me weten waar jouw reis komend jaar naar toe gaat?

Mocht je op zoek zijn naar een anders dan anders bestemming, dan  hoop ik je met deze lijst op weg te hebben geholpen.

En natuurlijk zou ik het  erg leuk vinden wanneer je me laat  weten via een reactie hieronder  waar jouw reis komend jaar naar toe gaat…


Follow my blog with Bloglovin

Foto’s: eigen materiaal en Pixabay

4 gedachten over “Do It Yourself: Europa 10 keer anders

  1. Ik stel eigenlijk altijd mijn reizen zelf samen, dan heb je tenminste precies wat je wilt en ben je flexibeler.

    Ik hoop dit jaar naar Scandinavië te gaan. Ben ooit in Denemarken geweest, maar dat doe ik graag nog eens over en de rest van Scandinavië spreekt mij ook heel erg aan.

  2. Ik heb helaas maar héél weinig reiservaring, door een chronisch gebrek aan inkomsten. Maar ik wil dit jaar wel heel graag naar een vriendin in Zweden toe. Hopelijk gaat het lukken, ik wil zó graag, haha! =D

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.