Een bezoek aan kamp Westerbork

Een bezoek aan kamp Westerbork

Kamp Westerbork: een indrukwekkend herinneringscentrum

Onlangs bezocht ik tijdens een verblijf in Noord-Nederland het herinneringscentrum en kampterrein Westerbork.

DSC_0167_verkleind

Een indrukwekkende plek waar de Jodenvervolging tijdens de oorlog letterlijk en figuurlijk een gezicht krijgt. In totaal vonden er vanuit kamp Westerbork 93 transporten plaats waarbij 107.000 mensen  werden weggevoerd, voornamelijk richting de kampen Auschwitz en Sobibor, maar ook richting Bergen-Belsen en Theresienstadt. Opgesloten in treinwagons, gingen velen onwetend het eind van hun leven tegemoet. Uiteindelijk keerden zo’n 5000 personen terug

Uniek filmmateriaal

Unieke beelden uit die tijd worden in het herinneringscentrum vertoond en dat maakt de beleving erg intens. In opdracht van commandant Gemmeker werd destijds het leven in het kamp gefilmd door fotograaf en kampgevangene Rudolf Breslauer. Deze unieke beelden zijn nu onderdeel van het centrum. Het is ruw beeldmateriaal waarbij geen eindmontage heeft plaatsgevonden. Deze beelden zijn sinds 2017 ook opgenomen in het Unesco Memory of the World register. We zien onder andere hoe de mensen leefden in het kamp. Het leven moest zo normaal mogelijk lijken. Kinderen gingen naar school, er werd gewerkt en er werd gesport. Maar ook zagen we hoe mensen de wagons in stapten, hun lot tegemoet, maar nog niet vermoedend wat dat lot precies inhield. Denkend dat zij elders aan het werk zouden gaan…Onwerkelijk, wanneer ik me realiseer dat wij deze mensen op film zien praten en bewegen en dat, niet veel later, deze zelfde mensen allemaal zouden omkomen.

Het kampterrein

Nadat we in het centrum onder andere de foto’s, films,  koffers met persoonlijke spullen hebben bekeken en verhalen hebben gelezen en beluisterd, worden we met een bus naar het kampterrein gebracht.

Symbool van wanhoop

We zien hier bij aankomst het geconserveerde huis van de commandant. Het is nog in oorspronkelijke, maar slechte staat. Eromheen is een glazen overkapping geplaatst en de woning zal gerestaureerd gaan worden.

Helemaal achter op het terrein is een monument geplaatst met omhoogkomende treinrails, welke de wanhoop symboliseren. de rails liggen op 93 bielzen, welke symbool staan voor de 93 transporten vanuit Westerbork.

DSC_0165_verkleind

102.000 Gedenksteentjes

Op een andere plek op het terrein staan er vele rode gedenksteentjes dicht bij elkaar. Wanneer je van bovenaf zou kijken, zie je de vorm van Nederland erin terug. De meeste steentjes bevatten een ster, welke symbool staan voor de omgekomen joodse mensen. Er zijn enige steentjes met een vlam. Deze staan voor de omgekomen Sinti en Roma. Verder zijn er steentjes zonder opdruk, deze symboliseren de verzetsstrijders welke ook op transport werden gezet.

DSC_0179_verkleind

Ook is er een gedeelte van een barak te zien welke, hetzij met een verstevigende constructie, weer is opgebouwd. Dit is een kwart van de omvang van de daadwerkelijke barakken.

DSC_0157_verkleind

Op het terrein zijn treinwagons geplaatst, waarvan het zeer waarschijnlijk is dat dit de daadwerkelijk gebruikte wagons zijn.

DSC_0153_verkleind

Ik vond het enorm indrukwekkend hier rond te lopen en zeker door het zien van de bewegende beelden, komt het beeld dat ik altijd al in mijn hoofd had, veel meer tot leven.

Mocht je met kinderen het herinneringscentrum bezoeken: voor hen wordt het door middel van een speurtocht en vragen ook erg  interessant en leerzaam gemaakt.

Voor meer informatie over herinneringscentrum kamp Westerbork klik hier.

Ben jij al in dit indrukwekkende herinneringscentrum geweest?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.