Fotoblog Scandinavian Summer

Fotoblog Scandinavian Summer

Inmiddels zijn we alweer een paar weken terug van onze family- roadtrip door Noorwegen en een stukje Zweden. Zelf hebben we onze reis  “Scandinavian Summer” roadtrip gedoopt. Natuurlijk volgt er nog een blog met onze belevenissen en tips, mocht je ook een trip richting het hoge noorden overwegen. Voor nu heb ik alvast een aantal foto’s geselecteerd die ik graag met jullie deel.

DSC_0237a

Het bekende gezicht van Noorwegen:  Preikestolen

Natuurlijk bezochten we de bekende Preikestolen. Het is waanzinnig om op dit plateau te staan, maar ook de weg er naar toe is zeker zo mooi!

DSC_0204_01a

Hiking, een bezigheid bij uitstek

Er zijn ontelbaar veel mogelijkheden voor het maken van hikes in Noorwegen. Naast de Preikestolen deden wij onder andere de “Molden-route” vanuit Kaupanger en beklommen we de Prestholtkaret vanuit Geilo. Meer daarover in een volgende blog.

2018-07-24-11h31m26-Nikon - kopieIMG_4306a

Hardangervidda: dé hoogvlakte van Noord Europa

De Hardangervidda is een uitgestrekte hoogvlakte met bijzondere, onverwachte elementen. Zo was ik aangenaam verrast toen we op onderstaand plekje belandden..

IMG_20180720_200500a

IMG_20180720_201138a

Wie Noorwegen zegt, zegt Outdoor

Noorwegen is het land bij uitstek om heerlijk buiten bezig te zijn. Er zijn dan ook tal van outdoor-mogelijkheden om je reis onvergetelijk te maken. Zo gingen wij raften op de Numedalslågen in Dagali. Het water is zo ongelofelijk helder en schoon dat je het gewoon kan en mag drinken! Daarnaast is raften een supertoffe ervaring. Je kunt voor een heuse Viking-tocht kiezen, of voor een iets rustiger familie-avontuur. Ik vond dat zelf uitdagend genoeg, maar zo is er voor elk wat wils. Een aanrader voor een raftingtocht is Serious Fun in Dagali. Top georganiseerd en zeer ervaren gidsen begeleiden je tijdens de tocht.

20180720_7354_a

Blue ice tijdens een Gletsjerhike

Ook maakten wij een gletsjerhike op de Nigardsbreen. wat een waanzinnige ervaring is dat zeg! Ik moet wel eerlijk bekennen  dat ik dat nog best spannend vond, want ondanks de ijzeren ”pinnen” die je onder je schoenen bindt, voelde ik me niet heel “steady” op al dat ijs en ondanks het feit dat de Multiple Sclerose me tot dusver nog niet heel erg beperkt in wat ik kan doen (waar ik héél erg dankbaar voor ben overigens…), voelde ik me hier toch wel eventjes wat kleiner worden. Dat had te maken met het feit dat ik mijn eigen tempo niet kon bepalen. Je zit aan elkaar vastgebonden en zo ga je de gletsjer op, met dus die pinnen onder je schoenen en een touw dat ons allemaal met elkaar verbindt. Echter de lengte van het touw is een vast gegeven dus je moet meehobbelen in het tempo van de stoet waar je aan vastgeketend zit. Dat viel me best wel tegen en daar zit dus toch een “verborgen” gebrekje… De ervaring daarentegen, maakt alles goed en ik had het zeker voor geen goud willen missen. Wat is dat harde, oude, “blue ice” prachtig! Surrealistisch is het goede woord denk ik. Laat je ook niet afschrikken door mijn persoonlijke ervaring. Kinderen vanaf 8 jaar gaan mee op de eenvoudige hike, en wat ik kan, kan jij ook. Dus zeker doen! Het is te mooi en te bijzonder om niet te ervaren.

IMG_4387a

IMG_4416_01a

IMG_4442a

Natuur, natuur, natuur…

Verder is het tijdens het rondreizen en de daarbijhorende autoritten ook simpelweg genieten van de natuur en de veranderende landschappen die aan je voorbijtrekken. Elke ochtend was het weer een verrassing wat we die dag zouden gaan zien. Om maar aan te geven hoe divers het landschap is: kale hoogvlaktes, blauwe bergmeren,  bergtoppen bedekt met een laag ijs, de fjorden en ga zo maar door. Er zijn 18 “Nasjonale turistveger”, prachtige en diverse routes waarvan er altijd wel een aantal in je reisplan passen. Zo reden wij o.a. de Ryfylkevegen, Sognefjelletvegen, Trollstigen, Hardangervidda en Hardanger. Het reizen door het landschap is een onbeschrijfelijke ervaring, óók voor de kinderen. De diversiteit is lastig te bevatten en doet je steeds weer opnieuw versteld staan. Het is niet moeilijk om hier in een ultieme relaxmodus te komen en te genieten van het moment. De natuur is gewoonweg té prachtig.

DSC_0038a

DSC_0867a

DSC_0884a

DSC_0764a

DSC_0897a

DSC_0911a

DSC_0971a

DSC_0933a

Wildlife

Ook wildlife diende zich aan tijdens onze reis. 3 seconde na het waarschuwingsbordje “elanden”, riepen de kinderen: “jaaaa, een eland!” en jawel hoor, daar zat ie dan!

DSC_0955a

Last but not least Zweden

Aan het eind van de reis bezochten we ook Zweden, om precies te zijn de plaats Lofsdalen. Naast de vele rendieren die je hier veelvuldig tegenkomt, is dit tevens het dichtstbevolkte berengebied van Noord-Europa. De kers op de taart van deze reis was dan ook een overnachting in Bear’s Den, een afgelegen jagershuis,  uiteraard in de hoop wilde bruine beren te spotten. Hoeveel geluk kan je hebben… Dat vroegen wij ons af toen na uren wachten en kijken een moederbeer met twee jongen voor onze ogen aan kwamen rennen! Echt een kippenvelmomentje was dat… Daarnaast is het ook een heel speciale ervaring om in een  afgelegen hut in de wildernis te overnachten. Geen elektriciteit, geen stromend water, wel kaarslicht, als gezin echt samen zijn en een ultiem back to basic gevoel. Niemand in de buurt, helemaal een met de natuur. We zullen nog vaak terugdenken aan die bijzondere avond en nacht!

DSC_0605a

IMG_20180803_070344a

Maar ook de rendieren zijn erg mooi om tegen te komen. Tijdens een wandeling zagen we hele kuddes grazen, maar ook toen we terugkwamen bij onze vakantiewoning hadden we bezoek van deze mooie dieren!

IMG_20180730_160532a

DSC_0327a

Zoals gezegd: binnenkort volgen meer blogs over onze Scandinavian Summer roadtrip! Zo bezochten we ook Oslo waar ik een blogje over zal schrijven, ik zal uitgebreider stilstaan bij de vele leuke activiteiten die we ondernamen en de route die we reden. En niet te vergeten zijn er wat accommodatietips die zeker het vermelden waard zijn!

Heb jij ook leuke suggesties of tips voor een reis naar Scandinavië, laat je reactie gerust achter, vind ik leuk!


Eén gedachte over “ Fotoblog Scandinavian Summer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.