6 X Actief in Noorwegen

6 X Actief in Noorwegen

Zes leuke plekken om actief van Noorwegen te genieten

Noorwegen is in mijn optiek met geen enkel ander land te vergelijken. De natuur is ongeëvenaard prachtig, maar daar blijft het niet bij. Je kunt zoveel zien, doen en ontdekken. Je komt altijd tijd te kort, hoe lang je ook gaat. In de drie weken dat wij als gezin met 2 kinderen in de leeftijd van 12 en 10 jaar rondtrokken, zijn we super actief geweest, maar blijven er ook nog steeds dingen op onze bucketlist staan, (bijvoorbeeld een walvissafari) omdat we de tijd niet meer hadden nog verder noordwaarts te reizen! We willen namelijk onderweg ook genieten van de plaatsen die we aandoen en niet alleen maar van de ene plek naar de andere racen.  Hieronder een overzicht van de meest bijzondere, leuke, gave dingen die wij beleefden tijdens onze rondreis. Benieuwd naar meer foto’s? Check dan even de fotoblog.

1.  Preikestolen

Preikestolen: wie kent het plaatje niet? Het waanzinnige rotsplateau hoog boven de Lysefjord. Het is misschien wel de meest gefotografeerde plek van Noorwegen. Het stond dan ook hoog boven aan onze “to do list”. Je moet even klimmen, maar dan heb je ook wat. De route zelf is ongeveer 4 kilometer, maar je bent 2 uur aan het lopen voor het einddoel in zicht komt. Wees gerust, dat is geen straf, want het klopt wat ze zeggen: de weg er naar toe is minstens net zo mooi als het plateau zelf.

De wandeling is zeker te doen wanneer je goed ter been bent en is met name aan het begin wat steiler. Het is wat geklauter over keien en stenen, maar hé… we zijn in Noorwegen en niet in het Nederlandse bos.

Vroeg op pad

Vertrek wel vroeg in de ochtend of aan het begin van de avond wanneer je de drukte wilt ontlopen. Het blijft toch lang licht in de zomermaanden, dus wat let je? En een tentje meenemen kan natuurlijk ook. Wij hebben dat niet gedaan, maar het moet natuurlijk ook een geweldige ervaring zijn om op dit plateau te kamperen…

Zelf gingen we vroeg in de ochtend van start en kwamen toch wel enkele tegenliggers tegen die de nacht er hadden doorgebracht. De kans om er echt helemaal alleen te zijn, is vooral in de zomer, erg klein denk ik.

DSC_0237a

DSC_0253

DSC_0268

2. Raften

Noorwegen biedt genoeg mogelijkheden om uitgebreid kennis te maken met de rivieren. Wij besloten in de buurt van Geilo dat wij  ook wel eens wilden gaan raften en kwamen uit in Dagali bij Raftingcenter Serious Fun. Echt een aanrader! Ze hebben zeer ervaren en bekwame gidsen in dienst. Verder zijn er ook verschillende moeilijkheidsgraden om uit te kiezen.

Numedalslågen is een van de beste en uitdagendste rivieren van Europa om te raften. Als je het dan gaat doen, dan ook maar meteen goed toch?

Raften is werken met z’n allen

Op het moment dat wij er waren, stond er wat minder water in de rivieren vanwege de al lang aanhoudende droogte. We werden een dag van te voren netjes gebeld of we het rafting-avontuur wel door wilden laten gaan, want voor meer ervaren personen zou het misschien een minder leuke ervaring kunnen zijn. Wij besloten toch te gaan, het was voor ons de eerste keer, dus al snel spannend genoeg! En dat was ook zo… De tocht werd nu uitgebreid met een stuk wat normaal gesproken voor de wat uitdagendere tochten wordt gebruikt en dat was voor ons precies goed nuWinking smile . Het leuke van raften is dat je met zijn allen moet samenwerken, op aanwijzing van de gids,  om goed door de stromingen heen te komen. Iedereen raakt gaandeweg steeds enthousiaster en fanatieker. Kortom, echt een toffe ervaring als je even actief bezig wilt zijn!

20180720_7354

3. Gletsjerhike Nigardsbreen

IMG_4367_03

Nog zo’n waanzinnig toffe ervaring! We bezochten de Nigardsbreen. Bij aankomst zie je in de verte  de gletsjer al liggen. In het weer compleet andere landschap, wat onderhand wel elk half uur dat je je verplaatst, lijkt te veranderen, ziet het totaalplaatje er surrealistisch uit. Dat móét je gewoon zelf zien. Je loopt eerst een stuk om vervolgens met een bootje naar de overkant te komen (dit kan ook lopend). Vervolgens klauter je over rotsen en steekt een hangbrug over waar het water met enorm geweld onderdoor stroomt. Ook hier geldt weer: deze tocht is op zich ook alweer een belevenis en dan zijn we nog niet op de gletsjer geweest.

IMG_4403

Vastgeketend gaan we op pad

Uiteindelijk komen we bij het vertrekpunt aan en krijgen we ijzers aangereikt die we onder onze schoenen moeten binden. Vervolgens worden we met nog een twintigtal andere mensen aan elkaar vast geketend met een touw en gaan we op pad. Ik kan alleen maar zeggen:  wat onbeschrijfelijk mooi is dat “blue ice”!

De grilligheid van moeder natuur laat zich zien

Er zijn helaas niet heel veel plekken meer op aarde waar je de gletsjers van moeder natuur nog kunt aanschouwen. Ook deze prachtige Nigardsbreen levert momenteel elk jaar aan oppervlakte in. Soms worden er wat centimeters bijgekweekt om vervolgens weer snel af te nemen. Hoe zal het over een aantal jaren zijn…? Wil je het ervaren, is mijn advies:  GA GA GA!

Persoonlijk had ik er tijdens de toch wel wat moeite mee dat het looptempo bepaald wordt door degenen voor je aangezien je aan elkaar vast zit. Daar moet je je even op voorbereiden. Maar ik ben zeer zeker blij dat ik dit heb mogen zien, want het is een fantastische ervaring om je zo klein te voelen tussen al dat immense, blauwgekleurde ijs! Wij boekten onze hike via Jostedalen glacier guiding.


IMG_4421

IMG_4448

4. Bobsleeën op de olypische baan

Ben je in de buurt van Lillehammer, sla dan een bezoek aan de olympische ski-jump arena niet over! Met een beetje geluk zijn er een aantal waaghalzen aan het springen en dat is natuurlijk geweldig om van dichtbij te zien.

Adrenaline in de bobslee

Vervolgens kun je even buiten Lillehammer de Olympische bobsleebaan bezoeken en nog vetter: met een ervaren bob-bestuurder voorin,  ook zelf die flinke adrenaline rush ervaren! De G-krachten werken enorm op je lichaam en onze helmen bonkten toch wel tegen de zijkanten van de bobslee, ondanks dat we nog zo ons best deden om onze hoofden en nekken recht te houden.. Wat een power en wat een snelheid!

DSC_0150_01

5. Kanoën

Natuurlijk is het ook wel eens fijn om in alle rust buiten bezig te zijn. Wij trokken er een aantal keren op uit om op een meer te gaan kanoën. Twee aan twee in de kano om vervolgens heerlijk te peddelen en samen wat te kletsen. Dat is toch superfijn? Er zijn veel accommodaties te vinden die kano’s beschikbaar stellen tijden je verblijf. Wij verbleven bijvoorbeeld in Hoiland Gard waar je de kano’s zo kon gebruiken. Een hele fijne accommodatie waar ze zowel huisjes als hotelkamers verhuren. Vanuit hier kun je makkelijk naar Preikestolen en Stavanger.

IMG_20180716_212728_01

6. Hiken

Hiking is een bezigheid bij uitstek in heel Scandinavië. Hieronder vermeld ik de twee mooiste hikes welke wij maakten, naast Preikestolen uiteraard:

Prestholtkaret vanuit Geilo

IMG_4306a

Dit is een bijzonder ruige tocht voor onze begrippen. Wij hadden deze van te voren niet goed ingeschat en dachten dit “even” te doen alvorens we verder zouden reizen in de middag. De tocht was 2 uur zo lazen we snel in een gidsje… Ja, inderdaad 2 uur… heen… voor de geoefende wandelaar… Voor ons dus zo’n 5 uur, omdat we toch ook wel terug wilden en het behoorlijke aantal kilometers dat we inmiddels al in de benen hadden, vertraagde ons ook wel enigszins denk ik..

Even een berg bedwingen

Maar goed, het was dus gewoon bergbeklimmen naar zo’n ruime 1600 meter hoogte. En dan niet over een gebaand vlakgemaakt paadje, maar over stenen, rotsen, nog meer stenen en nog meer rotsen. Wij hadden iets gelezen over een aangelegde trap door Sherpa’s uit Nepal.. Dat klopt ook: aan het begin ligt inderdaad een mooie aangelegde trap, maar wanneer je naar de totale route kijkt, is die niet van hele lange duur… Overigens wel diep respect voor deze sherpa’s die een niet te bevatten aantal stenen hiervoor hebben moeten sjouwen.

ruig en intrigerend landschap

Na deze trap wordt het dus pas echt bikkelen. Hier en daar wat ijs en af en toe een kabbelend waterstroompje sieren het verder kale, maar zeer intrigerende landschap. De route is door zijn ruigheid en het feit dat je overal waar je kijkt niets anders ziet dan stenen zo enorm “anders” dat wij het echt heel erg de moeite waard vonden. Wat was ik trots op mijn kerels, want dit was echt geen makkie. en stiekem ook wel een beetje trots op mezelf trouwens Winking smile 

Denk hier trouwens wel aan je zonnebrandcrème want je loopt hier zonder beschutting. En verder ga je natuurlijk niet zonder eten, drinken en “all weather” kleding op pad. Dat is echt nodig tijdens zulke tochten. En ik moet zeggen: die krentenbollen en koekjes kwamen ons inderdaad goed van pas toen de tocht wat langer ging duren dan de verwachte 2 uur…

Molden hike vanuit Kaupanger

Dit is een mooie wandeltocht en begint ook als een voor onze begrippen “normale” boswandeling.  Gaandeweg wordt er een flinke klim van je verwacht, maar onderweg wordt je beloond met uitzicht op een prachtig turquoise gekleurd fjord. Ook hier heb je dus als doel het bereiken van de top en eerlijk gezegd viel ons dat behoorlijk tegen. Het grootste probleem was het houden van de motivatie. Steeds dacht je het einde ofwel de top te zien en daar klom je naar toe.. Om er vervolgens achter te komen dat het nog een stukje verder was… Om ook daar weer te ontdekken dat dat nog steeds niet het eindpunt was. En zo ging dat maar door en dat werd ons wat te veel van het goede. We zijn, ook vanwege het omslaande weer, wat eerder omgedraaid.

Toch is het enorm de moeite waard, omdat de uitzichten echt prachtig zijn. De foto’s  spreken voor zich denk ik.

DSC_0784

DSC_0807a

Al met al hebben wij ons prima vermaakt met deze activiteiten en bleken zelfs drie weken te kort voor deze bestemming.  Toch nog maar een keertje terug dan…

Heb jij ook een toffe activiteit ondernomen in Noorwegen? Ik lees het heel graag in een reactie hieronder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.