Beren spotten in Zweden

Beren spotten in Zweden

Beren spotten: zet het zeker op je bucketlist

Deze zomer maakten we een roadtrip door Noorwegen en een stukje van Zweden. En dat “stukje van Zweden” was niet zomaar een toevallig stukje. We bezochten de plaats Lofsdalen, gelegen in het gebied met een van de dichtste berenpopulaties van Noord-Europa. Het leek ons geweldig om beren in het wild zien, dus het was tijdens onze Scandinaviëreis dan ook snel besloten: hier willen we naar toe!

Zelf op pad

We hadden gereserveerd voor een nacht in de Bear’s Den van Lofsdalen. Een verscholen jagershut midden in de bossen. Zo’n afgelegen plek die je zelf nooit zult vinden.

Toch konden we het niet laten om de avonden ervoor, tegen het vallen van de avond, zelf op pad te gaan. Tja… en waar hoopten we dan eigenlijk op? Dat vraag ik me eigenlijk nog steeds af. Wilden we echt wel een beer tegenkomen? We liepen wel stoer en zo stil mogelijk rond daar in die bossen, maar ik was eigenlijk telkens weer heel blij dat we niks tegenkwamen. Behalve een enkele andere wandelaar die ook “iets” probeerde te spotten. We meenden zeker ergens de ademhaling van “een groot dier” te horen op niet al te grote afstand van onze schuilplaats. Was het verbeelding…. of toch niet? We zullen het nooit weten en eerlijk gezegd was dat ook best een beetje eng, want waar ga je dan zo snel naar toe met z’n vieren, wanneer je oog in oog staat met een big five-achtige van het noorden…

Overnachten in de wildernis

Nee, dan geef mij Bear’s Den maar! Omdat je de beren in elk geval niet zomaar langs de kant van de weg tegenkomt (of je moet wel heel veel geluk hebben), had ik van te voren uitgezocht wat de mogelijkheden waren. Zo kwam ik erachter dat via het plaatselijke toeristenbureau een overnachting geboekt kon worden in Bear’s Den. Het is een afgelegen jagershut midden in de wildernis. Voor 600 euro kan je het huis voor 1 nacht afhuren (2018), maar de meeste mensen boeken het tegen een tarief per persoon. Je hebt dan wel de kans dat je het huis die nacht deelt met anderen. Dat laatste deden wij ook, maar we hadden het geluk dat we die nacht de enigen waren en de hele hut alsnog voor onszelf hadden!

Stil zijn en blijven…

Door de eigenaar van de Bear’s Den werden we naar de hut gebracht. Eerst werden een aantal kilometers met de auto afgelegd. Het is zaak zo stil mogelijk te zijn en de auto werd dan ook op geruime afstand geparkeerd. Bij het minste geluid, kan je kans op het zien van beren al verkeken zijn. Uiteindelijk blijft het toch de keus van de beer waar hij gaat kijken voor een lekker maaltje…

2018-08-03-07h34m29-Nikon - kopie

Vervolgens wandelden we het bos in en als je goed keek was het een paadje, maar dat zag je op het eerste gezicht helemaal niet liggen. In stilte liepen we door het verlaten bos, vertrouwend op de man voor ons.. En na zo’n 800 meter lopen, lag daar een prachtig houten huisje op ons te wachten.

2018-08-03-07h30m09-Nikon - kopie

Binnen vonden we 3 stapelbedden een keuken, veel kaarsen en heerlijke sandwiches. Het  hete water bevond zich in thermoskannen en ook een jerrycan koud water was voor handen. Een“toilet” was ook aanwezig (lees toiletpot met zak erin). De volgende ochtend waren we dus toch wel blij dat we weer konden vertrekken, maar dat terzijde Winking smile.

Verder was er een grote serrekamer met glas waardoor wij wel naar buiten konden kijken , maar de dieren ons binnen niet konden zien. Verder zaten er gaten in de muur aan de voorzijde van deze ruimte. Hier kan je je lens van de camera doorheen doen om zo rechtstreeks in de buitenlucht te kunnen fotograferen, dus zonder glas er tussen.

IMG_20180802_184259IMG_20180803_070344IMG_20180802_180818IMG_20180802_224201

We wachten in spanning af…

Na de inspectie van het knusse, gezellige huisje, installeerden we ons in de serre met de verrekijkers. Deze zijn overigens ook beschikbaar in het huis. Veel vogels vlogen rond en in de boom voor ons zagen we enorm veel vleermuizen hangen.

Zou de beer zich laten zien vanavond? Dat was de grote vraag. Het gastenboek op tafel voorspelde niet veel goeds. Al 3 dagen was er geen enkele beer gezien. Dat was even slikken, maar al snel beseften we dat alleen al de ervaring van het overnachten in the middle of nowhere ook supertof was. Een afgelegen huisje, verlicht met kaarsen en alleen de geluiden van het bos om je heen… Fantastisch toch?

En toen gebeurde het! Ongeveer 4 uur turen later, kwamen uit het niets 2 jonge beertjes aangerend!

2018-08-02-21h26m09-Nikon

2018-08-02-21h12m26-Nikon - kopie

Spelend en uitgelaten achter elkaar aanrennend kwamen ze eigenlijk vlak voorbij ons huis. En een minuut later doemde ook moederbeer op! We waren alle vier gewoon stil van geluk eigenlijk. De mooie rode kers  van deze toch al prachtige vakantie, werd met dit onvergetelijke moment op de verrukkelijke taart geplaatst. De machtige dieren aten van de bessen voor ons huis  en van de vis (die er weliswaar was neergelegd, maar dat doet niet af aan de ervaring, want de kans is nog steeds reëel dat er geen enkele beer komt). Ze trakteerden ons  een kleine driekwartier op prachtige taferelen. Toen ineens leek het of de moeder iets hoorde in ons huis, gezien de focus van haar blik. Waarschijnlijk was het een geluid van onze fotocamera… En daarmee verdwenen ze het donkere bos in en hebben we ze niet meer gezien.

‘s Ochtends vroeg kregen we nog gezelschap van een mooie vos die op zoek was naar restjes en daarmee kwam ons geweldige beren-avontuur ten einde.

Magisch moment

Het gevoel van eigenlijk niets meer verwachten en vervolgens 2 jonge beren uit het niets zien aan komen rennen, was voor ons allemaal één van de meest magische momenten tijdens de reis en misschien zelfs wel van álle reizen tot nu toe.

Ga je naar Zweden en wil je ook zo’n onvergetelijke ervaring meemaken? Informeer dan eens bij Lofsdalen Bear’s Den. Wat ons betreft een aanrader!

3 gedachten over “Beren spotten in Zweden

  1. Wat leuk om te lezen! Ik woon bij Lofsdalen en het is fantastisch (soms ook spannend 😉 ) om zo dichtbij beren te leven. Heel gaaf dat jullie succes hebben gehad in Bears Den, zeker met jongen, dat is wel heel bijzonder!

    1. Dan woon je echt in een prachtige streek… Ik kan me voorstellen dat de wetenschap dat beren dichtbij zijn af en toe ook spannend is als je er woont;)
      Wij hebben het er enorm naar onze zin gehad

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.