Op reis in Noorwegen, is dat nu echt zo duur?

Op reis in Noorwegen, is dat nu echt zo duur?

Wat kost een reis door Noorwegen nu eigenlijk?

“Is Noorwegen nu echt zo duur?” Dat is toch wel dé  vraag die we heel vaak krijgen nu we terug zijn van een drieweekse rondreis door Scandinavië. En dat begrijp ik helemaal, want dat vroegen wij ons natuurlijk ook af voor we vertrokken. Dat het best kostbaar zou worden, wisten we natuurlijk wel, maar een exact beeld hadden wij zelf ook niet van te voren. En natuurlijk is het altijd fijn om wat feiten op een rij te hebben wat betreft financiën, want je kunt maar beter voorbereid zijn nietwaar? Dus ook ik ging op zoek naar info, maar toch bleef het best vaag allemaal. Daarom heb ik besloten een globaal inzicht in de kosten van onze gezinsreis met 4 personen door Scandinavië te delen.

Is het echt zo duur?

Nou, om met de deur in huis te vallen: Noorwegen is dus zeker geen goedkoop land. Maar dat weten we allemaal wel. Toch sloeg ik ook niet steil achterover  van alle prijzen. Uit eten gaan is wel erg prijzig, maar in een supermarkt vond ik het toch wel vergelijkbaar met onze Albert Heijn.

Nu had ik me er van tevoren wel enigszins in verdiept, dus het kan ook zijn dat het me om die reden nog wel meeviel allemaal. Daarom ga ik in dit blog gewoon eens een feitelijke opsomming geven van wat wij kwijt waren op verschillende gebieden. En daarmee hoop ik iedereen die een reis naar Scandinavië overweegt, een objectief beeld te geven van de plaatselijke kosten. Zo kan ieder voor zich bepalen of Noorwegen op het lijstje “dure” bestemming of “is te overzien” bestemming komt te staan.

Overtocht:

Om Noorwegen te bereiken, maak je doorgaans de oversteek vanuit Duitsland of Denemarken. Wij boekten een overtocht Kiel-Goteborg en Oslo-Frederikshavn bij Stena Line. Op basis van vroegboektarief met flexibele voorwaarden betaalden wij 550 euro inclusief binnenhut. Deze prijs is een indicatie en is aan verandering onderhevig. Natuurlijk zijn er veel meer ferry-opties te vinden.

Naast een ferry, kan je ook kiezen voor de Sontbrug, een 16 kilometer lange tolbrug van Kopenhagen naar Malmö. Vanuit hier kan je verder reizen richting Noorwegen. De tol bedraagt voor een enkele reis over de brug ongeveer 60 euro voor een auto met maximale lengte van 6 meter. Hou ook rekening met de extra kilometers die je rijdend aflegt. Deze zijn ook niet voor niks Winking smile. Wij vonden de overtocht een erg relaxte manier om de vakantie mee te beginnen en te eindigen.

Accommodaties:

Tijdens onze reis verbleven we afwisselend in huisjes, appartementen en hotels met eigen badkamerfaciliteiten, geschikt voor 4 personen. Deze accommodaties varieerden van middenklasse tot wat luxer. Een gemiddelde nachtprijs in het hoogseizoen ligt rond de 150 euro per nacht. Soms iets meer soms iets minder. Zie voor meer info mijn blog over onze route langs vele highlights, met bijbehorende accommodaties.

Zelf reserveer ik graag via booking.com. Ten eerste geeft het doorgaans veel flexibiliteit. Veel accommodaties bieden tot het laatste moment mogelijkheden tot wijzigen of annuleren. Heel erg handig als je reisplannen op het laatste moment veranderen! Ten tweede: wanneer je op tijd boekt, heb je doorgaans vrij gunstige prijzen en dit kan zeker ook ten opzichte van de reguliere touroperators erg in prijs schelen. Zelf even speuren, kan de prijs dus gunstig beïnvloeden en daarmee een reis naar Scandinavië weer een stukje dichterbij brengen!

Boodschappen:

Kiwi en Rema1000 zijn de supermarkten waar je relatief voordelig inkopen kunt doen. We hadden een grote krat vol boodschappen meegenomen vanuit huis. Denk bijvoorbeeld  aan ontbijtspullen, frisdrank, toiletpapier. Wanneer je wel van een wijntje of biertje houdt, is het zeker aan te raden dit ook vanuit Nederland mee te nemen. 15 euro voor een glas alcohol op een terrasje is heel normaal in Noorwegen.

Verder waren wij daarnaast gemiddeld zo’n 40 euro per dag kwijt aan groenten, fruit, vlees of vis, een broodje voor onderweg, een ijsje. Vlees is ook vrij prijzig, maar wanneer je dit uit de diepvries neemt, is de prijs een stuk lager en kan je dit vergelijken met Nederlandse prijzen. Dit geldt ook voor groenten overigens.

Terrasjes/ uit eten:

Op een gemiddeld terras betaalden wij voor en niet-alcoholische consumptie zo’n 4 euro.

Uit eten gaan is een kostbare aangelegenheid, maar ook lastig te beoordelen. Zo betaalden we voor 4 overheerlijke pizza’s bij een gezellige pizzeria in Lillehammer zo’n 70 euro inclusief drank. Maar we aten ook een, weliswaar verrukkelijke, maar peperdure burrito in Oslo. Omgerekend waren we voor 4 burrito’s in een soort snackbar, 80 euro kwijt! Ok, dat was inclusief een drankje Winking smile. Ook aten we bij een wokrestaurant waar je zelf een bordje kon samenstellen met ook weer heerlijke, verse producten. Maar wel tegen prijzen waarvoor je bij ons de hele avond kunt smullen. Dat waren 4 bordjes mihoen met vis/vlees en groenten voor 100 euro. Dus je ziet: erg aantrekkelijk is uit eten gaan niet voor de portemonnee. Voor ons hoort het echter ook bij vakantie, dus de keren dat wij in een hotel verbleven, gingen we toch even ergens eten in een stadje.

Brandstof:

De brandstofprijs in Noorwegen is vergelijkbaar met Nederland. Mocht je met de boot vanuit Duitsland gaan, dan is het raadzaam om daar nog even je tank vol te gooien, want dat scheelt je wel iets.

Veerboten en tol:

Je ontkomt er niet aan tijdens je rondreis door Noorwegen. Vroeg of laat zal je een oversteek moeten maken met een veerboot. Tijdens onze reis maakten we een keer of vijf gebruik van de Noorse veerdiensten en gemiddeld kost dit tussen de 10 en 20 euro voor de auto met inzittenden. Dit is natuurlijk afhankelijk van de afstand en tijdsduur.

Verder betaal je tol voor het gebruik van het Noorse wegennet via een automatisch tolsysteem. Je krijgt hiervan achteraf de rekening thuisgestuurd. Je hoeft vooraf dus geen vignet of iets dergelijks aan te schaffen. Het gaat allemaal vanzelf.  Ook wij kregen de rekening netjes thuisgestuurd . Van onze drieweekse reis reisden we twee weken door Noorwegen en de kosten voor het weggebruik bedroegen  68 euro.

Excursies:

Leuke uitstapjes zijn niet goedkoop, dus ook in Noorwegen niet. Ik som hieronder enkele excursies op die wij deden met 2 volwassenen en 2 kinderen. Uiteraard zijn de kosten bedoeld als indicatie en zijn deze onderhevig aan veranderingen.

-Raften (familyraft) bij Serious fun in Dagali kostte  230 euro

-Gletsjerhike op Nigardsbreen (familyhike van 1 1/2 uur) kostte 115 euro

-Bobsleeën in Lillehammer kostte 95 euro

Wil je meer lezen over onze belevenissen tijdens deze uitstapjes, lees dan mijn blog 6x actief in Noorwegen.

Hopelijk geeft bovenstaand wat meer duidelijkheid over wat je aan kosten kunt verwachten in Noorwegen, naast al dat prachtige natuurschoon natuurlijk! Want dat maakte het voor ons de prijs dubbel en dwars waard!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.