Scandinavië: onze route langs vele highlights

Scandinavië: onze route langs vele highlights

De route die we reden en accommodaties waar wij verbleven

Tijdens je reis door Scandinavië zijn er vele overnachtingsmogelijkheden om uit te kiezen.  Van eenvoudige trekkershutten tot luxe hotels en lodges en alles daar tussenin. Ook is het gebied natuurlijk bij uitstek geschikt om met camper te bereizen. Hier deel ik onze route en de accommodaties waar wij verbleven. Wij kozen voor een mix van vakantiewoningen, appartementen en hotels omdat we gewoon van afwisseling houden en wij niet zo’n kampeerders zijn.

Met de ferry

Ons avontuur begon met een overtocht met Stenaline van Kiel naar Goteborg. Het was weer eens iets anders: slapen op een boot! En ik moet zeggen, dat was best leuk voor een keer.

IMG_20180804_200757

Na een ontbijt op de boot, zagen we hoe we de haven van Goteborg inkwamen. Daarna was het even dringen in de hallen om richting het autodek te komen, maar al met al konden we best snel van de boot af met de auto.

Noorse Zuidkust

Vanuit Goteborg reden we naar de Noorse Zuidkust. Het leek ons heerlijk om relaxed te starten en aangezien het weer enorm mee zat, was het geweldig om lekker aan het water te zijn. We verbleven allereerst een nachtje in het eenvoudige maar goede Kragerø Sportell in Kragerø. Er wacht je een simpele kamer maar met eigen badkamer en het is gelegen vlakbij het water. ‘s Ochtends kan je gebruik maken van een lekker ontbijt en kan je zelfs je eigen wafels bakken om daarna uitgerust op pad te gaan.

kragero

Een stukje verder aan de zuidkust ligt het leuke Mandal.  Echt een aanrader om een paar dagen te verblijven, zijn deze mooie appartementen. Hier kan je  optimaal van de zuidelijke scherenkust  genieten. We hadden heerlijk weer dus waren veel in en op het water te vinden. Fantastisch begin van de vakantie zou ik zeggen!

Stavanger en Preikestolen

Op onze bucketlist stond de klim naar de welbekende Preikestolen. En daarom vervolgden wij onze route richting Stavanger, een gezellig stadje in het zuidwesten gelegen. Je vindt hier heerlijke terrasjes aan het water en gezellige straatjes om doorheen te dolen. Ook cruiseschepen doen deze plaats aan, dus het kan er best druk zijn. Na een middagje genieten van deze stad, reden we nog een stukje door en verbleven in het gastrvrije Hoiland Gard. Een heerlijk knus huisje uit 1870 wachtte op ons. Je mag gebruik  maken van de kano’s om het meer op te gaan. Dit was onze favoriete avond-bezigheid. Heerlijk tot rust komen op het water. En niet geheel onbelangrijk voor ons: vanuit hier stonden we in een half uur rijden op de parkeerplaats om de bekende Preikestolen te beklimmen. Echt enorm de moeite waard. Het is best een klim, maar de route er naar toe is (bijna) net zo mooi als het uitzicht zelf wanneer je op het immense plateau staat.

stavanger

preikestolen

Geilo en Hardangervidda

Na deze heerlijke dagen reden we richting Geilo gelegen aan de Hardangervidda. We verbleven in appartement Geilo Gaarden. Erg mooi en redelijk nieuw appartement. De wintersportplaats is in de zomer niet heel gezellig vonden wij. Echter, wij waren hier om te raften en beklommen hier de Prestholtkaret, een best wel uitdagende bergroute. Ook was het Hardangerviddaplateau zeker de moeite waard. Ook leuk om hier ‘s avonds naar toe te gaan en te genieten van een prachtige zonsondergang! Al met al is Geilo dus toch een aanrader om te verblijven, al moet je het dus niet voor de plaats doen in de zomer.

IMG_20180720_200500

Prestholt

Sognefjord

De volgende stop was letterlijk áán de Sognefjord en hier verbleven we in een ingericht huisje op Kjørnes camping. De camping is prachtig gelegen, pal aan de fjord en heeft dus enkele huisjes in de verhuur. Een aantal met veranda boven de fjord. Schitterend! Hier kan je kiezen uit huisjes met of zonder eigen badkamer. Of je kunt natuurlijk je eigen camper of tent neerzetten. hier kan je met gemak meerdere dagen blijven want het is een gebied waar vele activiteiten te vinden zijn. De gletjers Jostedalsbreen en Nigardsbreen liggen niet ver weg. En ook het startpunt van de Molden-hike met spectaculaire uitzichten ligt vlakbij.

Molden

Molden1

Geiranger en Trollstigen

We besloten nog wat noordelijker te reizen, richting het overbekende Geiranger van waaruit je gemakkelijk de welbekende Trollstigen kunt rijden. Ook bevindt zich hier het uitkijkplateau over Dalsnibba. De wolken hingen erg laag die dag, dus helaas hebben wij geen goed uitzicht gehad daar, maar het moet waanzinnig mooi zijn.

dalsnibba

We verbleven in deze leuke houten huisjes, stuk voor stuk voorzien van spectaculair uitzicht over het Geirangerfjord. ‘s Ochtends vroeg zie je de cruiseschepen aankomen vanaf je veranda en ‘s avonds zwaai je deze schepen weer uit en keert de rust weder. Ik heb eigenlijk stiekem wel te doen met de mensen die er wonen. Het is een klein plaatsje en wordt dagelijks overspoeld met duizenden cruise-toeristen. Niet voor niets natuurlijk want het is er werkelijk prachtig. Maar het is hierdoor dus wel heel erg druk in de zomermaanden.

geiranger

trollstigen

Lillehammer

De reis ging verder naar Lillehammer, de plaats waar in 1994 de Olympische winterspelen werden gehouden. We namen de weg die dwars door de Peer Gyntstreek voerde. Ook weer heel anders dan wat we al gezien hadden. Dat is sowieso het mooie van Noorwegen. Het landschap verandert in korte tijd zo vaak, dat is niet te bevatten.

Peer gynt

Het centrum van Lillehammer is klein, maar gezellig. Verder  is het erg leuk om hier de Ski-jump arena te bezoeken. We hadden geluk dat er iemand aan het trainen was, dus dat is spectaculair om te zien! Bobsleeën op de Olympische baan behoort ook tot de mogelijkheden en hebben we dus ook maar even getest. Ben je opzoek naar een adrenaline-kick? Dan zeker doen!

2018-07-28-11h44m04-Nikon-1 - kopiea

We verbleven hier in het fijne Scandic Lillehammer hotel . Er was een heerlijk buitenbad en binnen een heel fijne spa- en wellnessruimte aanwezig. ‘s Ochtends konden we prima opstarten met een uitgebreid ontbijtbuffet. Echt wel een dikke aanrader.

Lofsdalen in Zweden

Na dit Noorse avontuur staken we de landsgrens over naar Zweden. We wilden de verschillen tussen beide landen zelf eens ervaren. Waar Noorwegen enorm ruige natuur biedt, zijn het in Zweden vooral uitgestrekte naaldwouden met meren die je een geweldig gevoel van allesoverheersende rust bieden. Waar we het in Noorwegen best nog wel eens “druk” vonden op de wegen, kon je in Zweden een hele tijd rijden zonder iemand tegen te komen. Op wat kuddes rendieren na dan Winking smile .

fjallripan

We streken neer in de luxe Fjällripan lodge in Lofsdalen. Deze mooie houten woningen zijn echt van alle gemakken voorzien en zijn enorm fraai gelegen aan het grote Loffssjönmeer. Heerlijk om hier met een frisse duik de dag te beginnen! En laat dit nu ook het gebied zijn met de dichtste berenpopulatie… We boekten hier dus ook een nacht in Bear’s Den. Hierover lees je meer in de blog “Beren Spotten in Zweden”.

Oslo

En dan toch nog héél even terug naar Noorwegen, waar we  deze fantastische reis afsloten in Oslo. Een heerlijke, compacte en relaxte stad met veel leuke winkeltjes en gezellige straten. Wij verbleven in dit Scandic hotel op loopafstand van het centrum. Ook het Vigeland park ligt op een paar kilometer afstand. Wij hadden hier helaas geen tijd meer voor, maar dit schijnt de moeite waard te zijn. Het staat dus nog zeker op onze lijst voor een volgende keer, want we zijn zeker niet voor het laatst in Scandinavië geweest, dat is wel zeker.

Heb jij ook al gereisd door Noorwegen? Mocht je nog van plan zijn naar Scandinavië te gaan, dan heb je hiermee misschien wat inspiratie voor je route op kunnen doen.  Mocht je je afvragen: “wat kost zo’n reis door Scandinavië nu”, lees dan hier even verder.

Eén gedachte over “ Scandinavië: onze route langs vele highlights

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.