Roadtrip door Marokko: het sprookje van 1001 nacht

Roadtrip door Marokko: het sprookje van 1001 nacht

Beleef Marokko, het sprookje van 1001 nacht

Marokko, het land van de Sahara met zijn groene oases van dadelpalmen en heldere sterrenhemel. Het land van kamelen en ezelskarren die het straatbeeld vullen. Zwaaiende kindjes langs de kant van de weg en vrouwen in kleurrijke kleding werkend op het land, met zakken vol gewassen op hun rug. Het is ook het land waar je overal gastvrij ontvangen wordt met heerlijke muntthee. Het land van de koningssteden met de vele souks waar je je ogen uitkijkt en je kooplust moet bedwingen. Het land van geuren en kleuren, waar je je waant in het sprookje van 1001 nacht. Dat is Marokko. Een land om verliefd op te worden!

Wel of toch maar niet?

Maar eerlijk is eerlijk: ik heb ondanks, of misschien wel juist door het sprookjesbeeld dat ik had, ook heel erg getwijfeld of ik dit wel moest gaan doen met mijn gezin. Zou het geen grote desillusie worden? Is het wel leuk voor de kinderen? Maar hé:  ook dat is reizen. Zo nu en dan moet je uit je comfortzone durven gaan en een stap durven wagen, want alleen dán ervaar je dat ultieme vonkje, die sprankeling  wat de reis zo bijzonder, zo uniek maakt. En…ik ben echt heel blij dat we ervoor gegaan zijn. Wij, maar zeker ook de kinderen kijken terug op een fantastische reis. Ook hier blijkt maar weer dat je echt geen maanden op wereldreis hoeft voor ultra-toffe ervaringen. Er zit wederom “once in a life time experience” materiaal tussen. Hoe geweldig is het voor jezelf, maar ook voor kinderen om te sandboarden in de woestijn en daar ook nog te blijven te slapen onder de heldere sterrenhemel? Juist… wij zullen het er in elk geval nog lang over hebben!

Op avontuur met de auto

En daarmee  startte ons avontuur in Marrakech, de rode stad en tevens één van de koningssteden. Met de huurauto begaven we ons richting centrum. Daar maakten we meteen de fout de oude stadspoort door te gaan en geloof me… Daar wil je met je auto niet komen.. Door de smalle, rokerige straatjes scheurden de brommertjes en karren ons aan alle kanten voorbij . Gelukkig  konden we redelijk snel weer wegkomen gelukkig en parkeerden onze auto net buiten de poort waar het een stuk rustiger was. Dat was dus onze vuurdoopWinking smile

Kies voor de sfeer van een riad

We wilden ons graag onderdompelen  in de Marokkaanse sfeer en kozen daarom voor een verblijf in een riad. Deze was met Google Maps vrij eenvoudig te vinden.  De riads zijn veelal in de hectische medina gelegen. Achter de sobere deuren wacht je een klein paleisje vol sfeer, ambiance en Marokkaanse  gastvrijheid vaak zelfs met zwembadje en prachtige bomen en planten . We verbleven in de gastvrije riad Jardins d’Henia in Kasbah, de wijk waar zich  vroeger de huizen van de koninklijke familie  bevonden. We  werden ontvangen met heerlijke muntthee onder de sinaasappelboom in de sfeervolle patio. Een prachtige ruime kamer wachtte op ons. In de omgeving van het hotel aten we die avond een heerlijke kamelenburger bij café Clock. Verrukkelijk was die! De eerste indruk van Marokko was erg goed, op het auto avontuur na 😉

20181224_102358

De rode koningsstad Marrakech

In de ochtend gingen we na een heerlijk  homemade ontbijt op pad om Marrakech te verkennen. Leuke highlights zijn het oude El Badi paleis, Bahia paleis, Majorelletuin en natuurlijk het grootste plein ter wereld: Djemaa el Fna. Vroeger was dit de plek waar de nomaden bij elkaar kwamen en hun waren verhandelden. Nu is het vooral s avonds een groot openlucht restaurant met vele pop-up  eettentjes en vertier van fakirs, slangenbezweerders, marktkraampjes en muziek.

20181224_12402120181224_140647_001

20181224_112450

Magie van de avond op Djemaa el Fna

Met een lokale gids verkenden we in de avond het oude Marrakech en aten het gerecht Tanjia, alleen te verkrijgen in Marrakech en niet te verwarren met tajine. In de potten van klei wordt het vlees middels heel langzaam stoven en gebruik van heerlijke  kruiden uit de Marokkaanse keuken omgetoverd tot een heerlijk gerecht.  Bij  kraam nr 15 Chez Yassin vind je een zeer goede kwaliteit van gerechten waaronder ook de Tanjia.  Je schuift aan op een van de bankjes tussen de locals en laat je verwennen met een geweldige maaltijd. We waren eerlijk gezegd eerst wat huiverig om  iets te eten “zo op straat”, maar het was echt goed zoals de gids ons al verzekerde en niemand is ziek gewordenWinking smile.

20181224_201802

Wij vonden het zeker een aanrader om een local in te huren als gids. Zo kom je net even wat meer te weten over de cultuur, je kunt je vragen stellen en je gaat diep de souks in waar het ook meer op de lokale bevolking gericht is. Het was een avond met een magisch tintje.

20181224_124900

De volgende dag was het tijd om verder te reizen. Waar het verkeer in Marrakech op zijn zachtst gezegd behoorlijk chaotisch is, is het buiten de stad prima te doen om met een huurauto te rijden.

20181225_153731

Afrika’s Hollywood

Een behoorlijke rit door de Hoge Atlas hadden we voor de boeg. Het contrast van palmbomen met in de verte de besneeuwde bergtoppen was prachtig om te zien. De 2260m hoge bergpas Tizi n Chicka voerde ons naar het Hollywood van Afrika: Ouarzazate met als tussenstop de prachtige Ksar Aît Ben Haddou.

20181225_15175320181225_152532_001

Dit gebied vormt het decor voor vele bekende films als Game of Thrones, The Gladiator en Kundun om maar enkele voorbeelden te noemen . We verbleven in het mooie Oscar hotel bij de Atlasstudio’s waar we ook een rondleiding kregen door de vele filmsets . Erg leuk om te zien!

Tip:Je kunt prima eten bij restaurant Habous in Ouarzazate. Goede kwaliteit, behoorlijke keus en voordelig geprijsd.

De rode duinen van Erg Chebbi in de Sahara

Na een ochtend in de studio’s reden we verder richting de zandduinen van Erg Chebbi.  Dit is het woestijngebied zoals je je dat als kind voorstelt. Het zand kleurt rood door de gloed van de zon. Hier en daar trekt een karavaan kamelen in de verte  de immense zandvlakte over om de mensen naar hun verblijfplaats ergens in de woestijn  te brengen. We hadden er hoge verwachtingen van en deze werden meer dan waar gemaakt!

Met een 4×4 touren door de woestijnomgeving

Overdag verkenden we met de eigenaar van de kasbah waar we verbleven het gebied. Er is namelijk nog veel meer te zien dan enkel de zandduinen.  Zo wandelden we door de palmoase, kregen we uitleg over de irrigatiesystemen, want zulke groene stukken in zo’n droog gebied… dat is mooi maar toch vreemd. We  crosten met een 4×4 door het poederzand, zelfs nog een stukje over het oude Parijs-Dakar traject en sloten af bij een nomadenfamilie  met “Berber-whisky” ofwel de Marokkaanse muntthee. Er werd op traditionele wijze brood gebakken en ook werden kleden geweven om te verkopen op de lokale markt. Wat een dag was dat! Nu al geslaagd en het beste nieuws was misschien wel: The best had yet to come!

2018-12-27-13h33m16-Nikon

20181227_122932

Op reis met de kamelen

Ook wij bestegen de kamelen (of eigenlijk dromedarissen) en lieten ons vol vertrouwen de Sahara in leiden door een kamelenjongen. Zijn oranje tulband met blauw gewaad kleurden prachtig bij het oranje zand.

IMG-20181230-WA0001

Omringd door  de gigantische, mooi kleurende zandduinen, voelden we ons heel klein en echt alleen op de wereld bovenop de rug van de dromedaris.  Even werd de rust verstoord door een wilde kameel die onze kamelen wilde aanvallen, maar gelukkig hadden we onze kamelenjongen die hem wist te verjagen. Daarna hobbelden we in alle rust verder. Ineens doemde een heel sfeervol tentenkamp ofwel bivouac. We hoopten dat dat ons plekje zou zijn voor de nacht en dat geluk hadden we.

20181227_165245

Sandboarding, heerlijke tajine en een kampvuur onder de sterren

Sandboarden vanaf de hoge duinen klonk ons natuurlijk zeer aantrekkelijk in de oren en dus was dat het eerste wat we deden. Toen de avond viel en de eerste sterren aan de hemel fonkelden, werd er een heerlijke tajine voor ons bereid en kwam er nog wat gezelschap bij. Een kampvuur met muziek maakte het feest onder de inmiddels goed gevulde  sterrenhemel compleet.

20181227_210611

De overnachting in de berbertent was koud, zo rond het vriespunt, dus de meerdere lagen kleding die we gelukkig  hadden meegenomen, waren zeer welkom. Evenals een goed glas  whisky(nee, niet de Berber-variantWinking smile) van onze Japanse vrienden  trouwens.

De volgende ochtend klommen we nog één laatste keer de hoge duin op en genoten van een prachtige zonsopkomst die de duinen weer hun mooie kleur teruggaven na een donkere maar heldere nacht. Onder de indruk van deze geweldige ervaring keerden we op onze kamelen terug naar het woestijnstadje Merzouga waar een heerlijke douche en ontbijtje op ons wachtte.

20181228_08353420181226_182041

Tip: wij verbleven in Kasbah Azalay en hier kan je prima de 4×4 dagtrip boeken evenals de nacht in het tentenkamp in de woestijn. Hun kampement is gelegen echt IN de duinen. Je ziet aan de rand van de duinen namelijk ook wat kampjes liggen en dat gaat je lang niet de spectaculaire ervaring opleveren die wij hadden. Ga je naar Merzouga informeer zeker even bij Kasbah Azalay.

Marokko’s Grand Canyon

Het was alweer tijd om verder te gaan. We reden naar de “Grand Canyon van Marokko”. De Todhrakloof bij Tinejdad met als eindbestemming van de dag de Dadèskloof met de bekende “Monkey fingers”.

2018-12-28-17h01m26-Nikona

Diepe kloven, lemen kasbahs pronkend op de hoge rotsen en groene palmoases in de diepe dalen, vormden het uitzicht tijdens de route.

20181229_093814

We verbleven bij auberge Chez Pierre wat een echte aanrader is. Mooie kamers en een meer dan uitstekende keuken wachtten op ons. Hier is het ook mogelijk een wijntje te bestellen, wat niet overal het geval is in Marokko. Een bijkomend voordeel, maar ook zonder dat is het zeer de moeite waard om te verblijven. Een gastvrij paleisje dat weet wat gasten op prijs stellen en ook nog in de prachtige Dadéskloof gelegen.

20181229_082217

Na een geweldig ontbijt reden we eerst nog verder de Dades kloof in. Deze ligt 3 km van Chez Pierre  verwijderd.

2018-12-29-10h37m42-Nikon

Weer tijd om terug te keren naar Marrakech

Daarna reisden we via de Palmoase van Skoura terug naar Ouarzazate om vervolgens terug te keren naar Marrakech.  Deze laatste dag verbleven we net buiten de oude stad en in alle rust lieten we de indrukken op ons inwerken onder de warme zon aan de rand van het heerlijke zwembad.

Marokko, het land waar het sprookje van 1001 nacht even tot leven komt

Daarmee kwam er een einde aan onze veel te korte reis door Marokko…We kunnen alleen maar beamen: het land is inderdaad als een sprookje. Het land waar je dromen over woestijnen, kamelen, sterrenhemels, nomadententen, ezeltjes in de straten en souks vol kleurige borden, alladinlampen en geurige specerijen zullen uitkomen. Zodra je je openstelt voor de lieve mensen en hun cultuur zal het je ervaringen en indrukken opleveren om nooit te vergeten.  Ooit gaan wij weer terug, dat staat vast!

6 gedachten over “Roadtrip door Marokko: het sprookje van 1001 nacht

 1. Wow Lisette,
  wat een geweldige reis.
  dank dat je ons op deze manier wat meer van de wereld laat zien en niet te vergeten goede tips geeft.
  Door je verhaal te lezen is het net of je er zelf bij bent.
  Groeten aan de mannen.
  Liefs uit Borne xx

  1. Dank je wel Muriel voor je mooie complimenten! Ik neem jullie en iedereen die ook maar eventjes naar een andere plek wil, heel graag even mee op reis;) Het is heel fijn te horen dat dat ook lukt.
   Veel liefs terug van ons!xxx

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.