Cinque Terre

Cinque Terre

5 pareltjes onder de Italiaanse zon..

Een wandelbestemming bij uitstek waar je kunt genieten van het echte en pure Italië, dat is Cinque Terre. Je kunt het gebied opnemen als onderdeel van een uitgebreide Italië reis, maar het is ook heel fijn om een lang weekend hier naar toe te gaan. Dit laatste heb ik gedaan. Je komt thuis met het gevoel dat je een week bent weggeweest. Hoe fijn is dat?!

Deze bestemming is dan ook zonder twijfel zeker een “special” waardig. Je vindt hieronder een uitgewerkte reissuggestie waarmee je aan dit Italiaanse avontuur kunt beginnen!

Vervoer naar bestemming:

Je vliegt heel voordelig met een lowcost-airline naar Pisa. Ryanair vliegt vanaf Eindhoven en Niederrhein/Weeze, net over de grens in Duitsland. Transavia biedt mogelijkheden vanaf Amsterdam.

Vervoer ter plaatse:

Autohuur is in dit gebied geen optie vanwege de zeer beperkte verkeerstoegankelijkheid van de dorpjes.

Per trein:

De beste optie is om per trein te reizen. Vanaf de luchthaven van Pisa neem je de People Mover: een trein welke je binnen enkele minuten naar Pisa Centrale brengt. Van hieruit reis je per trein verder naar je bestemming. Vooraf kun je online treinkaartjes kopen via Trenitalia , maar wellicht beter is het om ter plaatse te doen. Je vooraf geboekte treinkaartje is namelijk in de meeste gevallen tot 4 uur na de tijd die je geboekt hebt geldig. Bij vlucht vertraging is dit dus niet fijn. Wanneer je een ticket koopt voor een Tren Regionale, mag je hiermee niet in een Intercity of Frecciabianca trein. Even opletten dus.

LET OP dat je je treinticket altijd stempelt, ook als er al een datum op geprint staat! De boetes in Italië zijn hoog, zo’n 50 euro, en er wordt streng op gecontroleerd.

Cinque Terre, station

Cinque Terre card

De dagen dat je tussen de dorpjes gaat reizen en gaat wandelen, kun je het best reizen met de Cinque Terre Card. Deze koop je bij een Cinque Terre Point, gevestigd op alle stations binnen Cinque Terre. Je kunt hiermee onbeperkt reizen met de trein en hebt meteen toegang tot de wandelpaden.

Verblijf:

La Spezia

Zelf verbleef ik in La Spezia. Hotel Mary is een goede optie, gelegen schuin tegenover het station La Spezia centrale. Het is een eenvoudig, maar schoon hotel met 24 uurs receptie. Voor Italiaanse begrippen is er een uitgebreid ontbijtbuffet met veel zoetigheid.

Levanto

In Levanto zijn er ook verblijfsmogelijkheden genoeg .. De accommodaties liggen wel wat verder van het station af. Kijk bijvoorbeeld eens naar Villa Gentile.

verblijf in de dorpjes

Ook kun je in 1 van de 5 dorpjes verblijven, ik zou in dat geval zelf kiezen voor Vernazza of Manarola. Deze bieden naar mijn smaak de meeste gezelligheid en zijn makkelijk bereikbaar vanaf het station. Corniglia is een lastige plek in verband met de vele trappen waarmee je bij het station steeds weer geconfronteerd wordt. Dat is een keer niet erg, maar als je daar steeds terug moet keren omdat je daar je accommodatie hebt geboekt, zou ik daar persoonlijk niet vrolijk van worden. Zeker wel bezoeken dus, maar niet verblijven is mijn advies.

www.booking.com geeft je ook vele mogelijkheden.

Wandelroute:

Er zijn verschillende wandelroutes in het gebied Cinque Terre. Sentiero Azurro is het bekendste pad en volgt de kustlijn. Helaas is dit gebied in 2011 getroffen door noodweer met aardverschuivingen tot gevolg. Hierdoor zijn op dit moment nog steeds delen niet te betreden. Zo  is het gedeelte “Via delle Amore” tussen Riomaggiore en Manarola nog afgeloten. Ook het pad tussen Manarola en Corniglia is momenteel niet toegankelijk. Wanneer deze gedeeltes weer opengesteld worden, is nog niet bekend. Het gedeelte Monterosso-Vernazza-Corniglia is wel toegankelijk. Het zijn tevens de lastigste etappes waarbij je rekening dient te houden met hoogteverschillen. Veel trappen en klimwerk dus. Je kan dit gehele stuk in 1 dag lopen. Wij hebben ervoor gekozen om het over 2 dagen te verdelen. Pauzes en fotomomenten meegerekend, moet je per traject rekenen op ongeveer 3 uur.

Eten en drinken:

De Via delle Amore is weliswaar afgesloten, maar aan het begin van de route in Riomaggiore(ook vlakbij het station), bevindt zich Bar e Vini a Pié da Má. Een toplocatie met schitterend uitzicht. Het is de moeite waard hier een drankje te doen.

In Manarola is Nessun Dorma een aanrader voor lunch en diner. Trattoria dal Billy is ook zeer bekend en gewaardeerd, zowel onder de lokale bevolking als bij toeristen. Vooral bekend vanwege de uitmuntende visspecialiteiten die hier op de kaart prijken.

Cinque Terre, Nessun dorma

Caffe Matteo is een aanrader wanneer je  bent aangekomen in Corniglia. Vriendelijk personeel, heerlijke cappuccino “with love” en goede broodjes wachten hier op je.

Excursies:

Het is ook een leuke optie om Cinque Terre vanaf het water te bewonderen. Neem de boot en vaar langs de dorpjes. Klik hier voor tijden.

Helaas had ik zelf niet de tijd om naar Portovenere te gaan, maar dit plaatsje schijnt een bezoek ook zeker waard te zijn. Hier kun je met bovengenoemde boot naartoe.

Monterosso biedt een zandstrand om even heerlijk te relaxen. Ook Levanto heeft een fijn uitgestrekt strand dat uitnodigt om even neer te strijken.

Laidback sfeer

Wat ik tot slot zeker niet onbenoemd wil laten is de hele toffe laidback sfeer die in dit gebied te vinden is onder de reizigers. Vele medereizigers en wandelaars zijn altijd in voor een praatje en voorzien elkaar van tips. Zit je even op de trein te wachten, dan is de kans groot dat iemand een praatje met je aanknoopt. Naast Europeanen en Aziaten, zie je opvallend veel Amerikanen en Australiërs. Veel stellen, zowel jong als ouder en vriendengroepen, trekken er op uit om op een relaxte manier te genieten van La Dolce Vita. Deze laidback sfeer is wat mij betreft de kers op de  toch al zeer smakelijke Cinque Terre taart.

Mocht je dit pareltje gaan bezoeken dan wens ik je een prachtige tijd toe!