Zuid-Afrika Westkaap en Oostkaap

Zuid-Afrika Westkaap en Oostkaap

Hieronder volgt een uitwerking van de exacte roadtrip die wij met ons gezin gemaakt hebben door het prachtige Zuid-Afrika. Wie weet dient het ter inspiratie voor je toekomstige reis door Zuid-Afrika of misschien wil je de reis precies zo maken. Ik hoop je er hoe dan ook een plezier mee te doen.

image

Vervoer naar de bestemming:

We vlogen van Düsseldorf naar Kaapstad via London Heathrow met British Airways. Dit was de voordeligste optie, maar dit verschilt nog al eens. Het beste is dit te vergelijken via de site van  bijvoorbeeld Cheaptickets.

Vervoer ter plaatse:

We huurden een auto welke op de luchthaven van Kaapstad netjes klaarstond. Autohuur regel ik altijd en overal via Sunnycars.

Een zeer betrouwbare organisatie welke connecties heeft met alle grote verhuurmaatschappijen. Al vanuit mijn tijd als reisadviseur bij het reisbureau heb ik hier enkel positieve ervaringen mee. De voorwaarden zijn duidelijk en er bestaat geen twijfel over het wel of niet extra afsluiten van verzekeringen, afkoop eigen risico etc. Alles is  inclusief, tenzij dit duidelijk anders wordt aangegeven.

Programma van dag tot dag inclusief aanbevolen accomodaties:

Dag 1:

We nemen een avondvlucht vanaf Düsseldorf naar Kaapstad via Londen.

Dag 2:

Kaapstad-Stellenbosch via Cheetah Outreach 123 km, 2uur reistijd

1 Overnachting:

Skilpadvlei Wine Estate in Stellenbosch. Een prachtig gelegen wijnlandgoed, waar je ook met kinderen welkom bent. Schitterende accommodatie in bungalowstijl met een heerlijk uitgebreid ontbijt van de kaart aan de rand van de wijngaard.

Stellenbosch, Skilpadvlei,_thumb[1]

Dagprogramma:

Na een vroege aankomst in Kaapstad nemen we de huurauto in ontvangst en bezoeken wij meteen de Tafelberg omdat het fantastisch weer is. Hierna vervolgen wij onze route naar Stellenbosch. We rijden via een kleine omweg om de Cheetah Outreach Farm in Paardevlei te bezoeken, waar Cheetahs worden opgevangen die niet meer vrij in de natuur kunnen leven. Je kunt hier kiezen voor een Cheetah encounter.

Dag 3:

Stellenbosch-Oudtshoorn, 400 km, 5 uur reistijd

2 overnachtingen:

Buffelsdrift Gamelodge te Oudtshoorn. Je verblijft op basis van volpension, waarbij maaltijden en gamedrives inbegrepen zijn. De accommodatie bestaat uit luxe glamping tenten met een fijne veranda, van werkelijk alle gemakken voorzien.  In dit park leven o.a. giraffen, olifanten, zebra’s, buffels, neushoorns en sinds dit jaar ook leeuwen. Er zijn ook nog optionele excursiemogelijkheden waarvan ik zeker het sterrenkijken en een safari naar de stokstaartjeskolonie aanbeveel. Het eten in Buffelsdrift Gamelodge is van sublieme kwaliteit.

tent Buffelsdrift_thumb[1]

Dagprogramma

We bezoeken Oom Samie se Winkel in het centrum van Stellenbosch en vervolgen onze weg richting Oudtshoorn, ‘s werelds struisvogelhoofdstad. Per half uur verandert het landschap en uiteindelijk gaat dit over in een halfwoestijnlandschap, Klein Karoo genaamd. Het is een wat langere tocht, maar is de moeite meer dan waard en goed te doen.

Dag 4:

Geen reisafstand

Overnachting:

We overnachten wederom in Buffelsdrift Gamelodge

Vandaag staan  gamedrives en een bezoek aan struisvogelfarm in Oudtshoorn op het programma. Natuurlijk blijft het genieten van de heerlijke maaltijden…

Dag 5:

Oudtshoorn-Colchester, 420 km, 4 1/2 uur reistijd

1 overnachting:

In Elephants Footprint Lodge te Colchester, vlakbij de southern entrance gate van Addo Elephant National Park. Zeer vriendelijke en gastvrije eigenaren zullen je welkom heten.

2017-04-25-16h11m19-Nexus_a_thumb[1]

Dagprogramma

Eerst maken we nog een ochtendgamedrive en na het ontbijt is het tijd om verder te reizen richting Addo. We hebben gereserveerd in de plaats Colchester in een fijne kleinschalige lodge.

Dag 6:

Cochester/Addo- Stormsriver/Tsitsikamma, 240 km, 2 1/2 uur reistijd

2 overnachtingen:

Tsitsikamma Village Inn, Stormsriver. een leuke accomodatie in stijl van een klein dorpje.

2017-04-28-07h39m52-Nikon

Dagprogramma:

We gaan al vroeg richting Addo Elephant NP. Hier betreed je met je eigen auto het park en ga je zelf op gamedrive. Het is mogelijk om bij de hoofdingang een ranger mee te nemen tegen een kleine vergoeding. Onze ervaring is dat het juist erg leuk is om ter afwisseling zelf te speuren naar wild. Het is magnifiek om de vele kuddes olifanten te spotten. Het park staat erom bekend dat het de Big 7 herbergt. Het grenst namelijk aan de oceaan waardoor naast de Big 5 ook de witte haai en bultrugwalvis hier gespot kunnen worden.

2017-04-26-10h50m03-Nexus_thumb[1]

Einde van de middag rijden we richting Tsitsikamma National Park. Dit keer geen wildpark, maar een stukje tropisch regenwoud voor de verandering.

Dag 7:

Geen reisafstand

Overnachting:

Wederom in Tsitsikamma Village Inn.

Dagprogramma:

We hebben gereserveerd voor een Ziplinetour via Tsitsikamma Falls Adventures. Een erg mooie ervaring om langs de boomtoppen over watervallen te zoeven. Een andere mogelijkheid hier is een bungyjump vanaf de hoogste bungyjumpbrug ter wereld: Bloukransbridge, 216 meter hoog!

Bloukrans brug_thumb[1]

We bezoeken Stormsriverbridge en wanneer je op tijd bent en je voor 14.00 ‘s middags nog aan de hike kunt beginnen, is er een tocht richting waterval waar je ook kunt zwemmen. Hiervoor waren wij helaas te laat, maar schijnt een aanrader te zijn.

Tsitsikamma. Stormsriver bridge_thumb[1]

Dag 8:

Stormsriver/Tsitsikamma- Knysna, 100 km, 1 1/2 uur reistijd

3 overnachtingen:

In Bamboo The guesthouse, Knysna. Dit is een enorm leuk, kleinschalig verblijf in een van de gezellige junglehuisjes. Het is in tropische stijl aangelegd. Niet luxe, maar heel sfeervol en een lekker ontbijt van de kaart wordt hier geregeld. Savory pancakes bijvoorbeeld…heerlijk!

2017-04-29-13h47m40-Nexus

Dagprogramma:

We doen na het ontbijt een laatste hike, The Goesa Trail. Ongelooflijk hoe je in no time vanuit de accommodatie midden in een stuk Tropisch regenwoud staat. wanneer we toevallig omkijken, steekt een baviaan net het pad over… geweldig!

2017-04-28-09h13m40-Nikon_thumb[1]

Daarna koersen we richting Knysna, een leuke badplaats aan de Indische oceaan. We rijden via Plettenbergbaai voor het strand en gebruiken een uitgebreide tapaslunch bij Bramon Wine Estate in Plettenberg. Een echte aanrader, wel reserveren vooraf.

2017-04-28-12h35m48-Nikon_thumb[1]

Dag 9:

geen reisafstand

Overnachting:

Wederom in Bamboo The Guesthouse

Dagprogramma:

We bezoeken de township van Knysna via Emzini Tours. Deze organisatie is opgericht door de eigenaresse van een opvangtehuis voor kinderen van verslaafde ouders. De opbrengsten van de tours komen ten goede aan dit tehuis en dit is ook de hoofdreden waarom de toeristen ook geaccepteerd worden in de wijk. Het is een wat kleinere township met zo’n 25000 inwoners. Wil je liever een grote township bezoeken dat kan dat ook in Kaapstad. Daar spreek je al snel over 2.000.000 inwoners.

Knysna township_thumb[1]

Dag 10:

geen reisafstand

Overnachting:

Wederom in Bamboo The Guesthouse, Knysna

Dagprogramma:

Vandaag varen we met de boot richting Featherbed Lagoon, een eco reservaat waar de Blue Duiker leeft. Hier doen we een hike in dit schitterende gebied.

2017-04-30-10h04m54-Samsung_thumb[1]

In de middag bezoeken we Brenton-on-sea. Hier vind je een schitterend uitgestrekt zandstrand om even lekker te relaxen.

Dag 11:

Knysna-Mosselbaai, 100 km, 1 1/5 uur

2 Overnachtingen:

We verblijven hier 3 dagen/2 nachten in Botlierskop Private Game Reserve. Een uitermate sfeervolle en luxe lodge. Zeer geschikt voor families. Ook hier hebben we een pakket geboekt op basis van volpension en inbegrepen gamedrives. Wanneer je dit wenst, is een safari te paard ook inbegrepen. Het geeft weer net een andere dimensie aan de safaribeleving. Een heerlijke massage behoort eveneens tot de mogelijkheden. De accommodatie bestaat uit zeer luxe glamping tenten met zelfs een houten vloer en een bad op pootjes. De buitendouche maakt het weer helemaal af. Zowel de service, entourage, als de maaltijden zijn  van uitmuntende kwaliteit.

tent Botlierskop_thumb[1]

2017-05-01-17h31m56-Nexus_thumb[1]

2017-05-02-11h52m05-Nexus_thumb[1]

2017-05-01-20h25m47-Nexus_thumb[1]

Dagprogramma:

We rijden via Wilderness richting Mosselbaai. tegen lunchtijd arriveren we in Botlierskop waar we smullen van de heerlijke lunchgerechten. einde van de middag nemen we deel aan een gamedrive waarbij  we de zon onder zien gaan achter de heuvels.

Dag 12:

Geen reisafstand

Overnachting:

Wederom in Botlierskop Private Game Reserve

Dagprogramma:

Vandaag laten we ons eerst verwennen met een massage (ook speciaal voor kinderen te reserveren) Daarna vermaken we ons tijdens de gamedrives en genieten van een hapje en drankje onderweg. We spotten naast het vele wild ook de Knysna Loerie een prachtige kuifvogel en nemen een verkwikkende duik in het heerlijke zwembad met prachtig uitzicht.

‘s Avonds trommelen we mee op de djembé’s bij het kampvuur.

Dag 13:

Mosselbaai-Kaapstad, 500 km, 6 uur reistijd

2 overnachtingen:

In Pepperclub Hotel Resort & Spa, Kaapstad. Het is een prima hotel met zwembad op een dakterras, kwalitatief goede kamers en uitgebreid ontbijt.

Dagprogramma:

Na onze horseback-safari in Botlierskop is het helaas weer tijd om door te gaan richting de laatste stop van onze rondreis: Kaapstad.

2017-05-03-08h58m27-Nikon_thumb[1]


Het is een lange tocht vandaag, maar met leuke stops: Gansbaai, de witte haaienhoofdstad. Heb je veel tijd dan zou je hier kunnen overnachten en een cagedive kunnen boeken. Middels een kooi zak je in het water en het wachten is op de witte haai die opdoemt… Deze tochten zijn over het algemeen vroeg op de dag dus het vergt planning om dit in je reis op te nemen.

Hermanus, de walvishoofdstad bezoeken we ook. Het seizoen om walvissen te spotten loopt van juni tot ongeveer november. Dit is 1 van de beste plekken ter wereld om walvissen te spotten, zelfs vanaf het vaste land!

Tot slot bezoeken we deze dag de pinguïnkolonie bij Bettie’s Bay. Zo’n leuke diertjes om te zien, maar wat stinken ze!

2017-05-04-13h28m59-Nexus_a_thumb[1]

Via de schitterende Whale Coast route komen we eind van de dag aan in Kaapstad. Na inchecken gaan we per Uber richting Victoria & Alfred Waterfront, de prachtige haven van Kaapstad om te gaan eten.

dag 14:

Geen reisafstand

Overnachting:

Wederom in Pepperclub Hotel & Spa

Dagprogramma:

Robbeneiland bezoeken we deze ochtend. We varen richting  het eiland en worden opgevangen door een oud- politiek gevangene. We krijgen een rondleiding en luisteren naar het persoonlijke verhaal van de man die gelijktijdig met Nelson Mandela gevangen zat op dit eiland. Erg indrukwekkend. We maken met een bus nog een tour over het eiland dat ook ooit fungeerde als Leprakolonie.

Robbeneiland, cel Mandela_thumb[1]

In de middag rijden we via de vele bochten van de wereldberoemde Chapman’s Peakdrive richting Kaap de Goede Hoop. Het is er druk met bussen vol met toeristen die allemaal op de foto willen met het bekende bordje. We besluiten eerst een wandeltocht naar boven te maken en genieten van het weidse uitzicht. Die foto komt wel wanneer de toeristenbussen verdwenen zijn eind van de middag…

image2_thumb[1]

We stoppen ook nog bij Boulder’s beach voor de andere pinguïnkolonie die Zuid-Afrika rijk is.

dag 15:

Kaapstad-Luchthaven Kaapstad

Overnachting:

In het Vliegtuig

Dagprogramma:

De allerlaatste dag is aangebroken. Na het ontbijt verkennen we Kaapstad verder te voet. We wandelen door de Bo-Kaap, oftewel het Maleis Kwartier met de felgekleurde huisjes. Ook bezoeken we de VOC tuinen en Kasteel de Goede Hoop gesticht door Jan van Riebeeck.

image0_thumb[1]

Nog een laatste keer naar het schitterende V&A Waterfront waar we na de lunch nog even in het Cape Wheel stappen.

Dan is het tijd om terug te rijden naar de luchthaven voor de nachtvlucht terug naar Düsseldorf.

Dag 16:

Aankomst Düsseldorf en terug naar huis

Tot slot: Heb je wat langer de tijd dan zou ik je aanraden in Stellenbosch een nacht langer verblijven  en wat wijnlandgoederen te bezoeken. Ook Kaapstad biedt genoeg mogelijkheden om je een week te vermaken dus daar zou ik zeker ook 1 of misschien wel 2 nachten extra verblijven.

Dit is enkel de routebeschrijving met bijbehorende aanbevolen accommodaties. Alle accommodaties die hier genoemd zijn, beschikken over minimaal goede ontbijtfaciliteiten en een zwembad. Dat waren onze minimale criteria.  Voor een uitgebreide beschrijving van onze belevenissen gedurende de reis, verwijs ik je graag naar mijn blogs :

Roadtrip door de Westkaap en Oostkaap 

Terug naar Kaapstad

Top 12 Must do’s Kaapstad

De X-factor… Zuid-Afrika heeft het…

In dit artikel wordt gebruik gemaakt van affiliate links